Новакът Доминик Агеретер сложи короната в WorldSSP

Драматичното състезание за титлата в световно първенство на ФИМ в клас Supersport през 2021 г. приключи. Новият шампион е Доминик Агертер (Ten Kate Racing Yamaha), който сложи короната в аржентинския кръг на пистата Сан Хуан Виликум. Във второто състезание основният конкурент на Агеретер – Стивън Одендаал (Evan Bros. WorldSSP Yamaha) бе ударен на завой 1 от Мануел Гонсалес (Yamaha ParkinGO Team). В същото време Агеретер стана трети и сложи короната. И то като новак.

Да, успехът на Агеретер го присъединява към изключителния списък от звезди, които са постигнали успех в MotoGP и шампионата на Superbike, след като печелят титлата в сезона си като новобранец в WorldSSP.

Новокоронясаният световен шампион Агеретер най-накрая бе постигнал мечтата си за цял живот: „Първата титла на световното първенство е невероятна! Трудно е да го осъзнаеш сега, след състезанието. Ще празнувам с целия си екип, но и с всичките си приятели, семейство и спонсори у дома. Нямам търпение да се прибера и да ги видя. Работих 31 години, или поне 20, 25 години, за да стана световен шампион, а сега съм. Когато подписвах договора с Ten Kate Racing, знаех, че имаме отбор от световна класа и шампионски мотор с Yamaha R6. Имаме добри доставчици, добри спонсори и добра специалисти у дома. Така че имаме всичко необходимо, за да се борим за титлата. Това беше моята цел, целта на отбора и целта на всички останали. Стъпка по стъпка, ние се борихме за подиуми и победи, а краят е, когато взехме титлата. Печелим го с един кръг преди края, така че със сигурност съм супер щастлив, но винаги мислехме състезание по състезание и сега го имам! ”

Сезонът на Агеретер беше невероятен. Той стана третият новак за четири години, който спечели короната. Стана и вторият световен шампион на Швейцария в класа, след Ранди Круменахер през 2019 г. Агеретер също постави рекорд за подиуми в един сезон – 14. Той стана едва вторият състезател, спечелил най-малко десет състезания за сезон след Андреа Локатели през миналата 2020 г. Това е деветата титла в класа и за Yamaha, които сега са наравно с Honda. От друга страна Ten Kate Racing имат 83 победи в категорията, затвърждавайки статута си на най-успешния отбор в World Supersport.

Кои са другите новаци, спечелили титлата в този клас?

Звездата на MotoGP и трикратният победител в състезания Кал Кръчлоу взе титлата в единствената си кампания в WorldSSP през 2009 г. След три еднократни изяви през 2005 и 2006 г., Кръчлоу нарече WorldSSP свой дом през 2009 г. и надлежно достави титлата на машините на Yamaha с пет победи и десет подиума от 14 състезания. Той победи пилоти като Юджийн Лавърти и Кенан Софуоглу като новак. След това Кръчлоу спечели три състезания в WorldSBK през 2010 г., преди да премине към MotoGP, където също спечели три състезания и стъпи на подиума 19 пъти.

Германецът Сандро Кортезе дебютира в WorldSSP през 2018 г., също с Yamaha, след като спечели световното първенство по Moto3 ™ през 2012 г. и пет сезона се състезава в Moto2. Там взе три подиума. След преминаването си към WorldSSP, Кортезе спечели две победи и девет подиума от 12 състезания, като стана вторият състезател, спечелил шампионата като новак. Той завърши пред френския дует Лукас Махиас и Жул Клузел и първите двама за 2019 г. –  Ранди Круменахер и Федерико Карикасуло.

Андреа Локатели (Pata Yamaha), който сега стигна до подиум в WorldSBK, последва пътя на Кортезе от Moto2 към WorldSSP за кампанията 2020 г. Това беше сезон, различен от всеки друг поради множество причини. С изключение първия кръг в Австралия, всеки друг включваше две състезания на WorldSSP или общо 15. Локатели спечели 12 от тях с общо 13 подиума. Това беше рекордна кампания за новобранеца, след като той се присъедини към екипа, извел Круменахер до титлата през 2019 г. Този успех облече новака Локатели в заводския екип на Pata Yamaha. Пак като новак, но в WorldSBK, той продължи да бъде редовен претендент за подиум.

Подобно на Кортезе и Локатели, Агеретер премина от Moto2 за кампанията си в WorldSSP през 2021 г. Той прекара десетилетие в Moto2, като най-доброто му класиране бе 5-о място в шампионата със седем подиума и една победа. После той влезе в Световната купа на MotoE през 2020 и 2021 г ., като тази година го свърза с WorldSSP.