Насер Ал-Атия става официален пилот на Dacia за рали-рейд шампионата

  • Петкратният победител в рали Дакар, Насер Ал-Атия се присъединява към отбора на Dacia за рали-рейд шампионата като официален пилот
  • Той ще се състезава официално с марката в тестовите фази през 2024 г., преди да се включи в Дакар и Световния рали-рейд шампионат на FIA (W2RC) през 2025 г., заедно със Себастиан Льоб и Кристина Гутиерес Ереро.

Днес Dacia приветства официално Насер Ал-Атия в своя отбор за рали-рейд шампионата. 52-годишният Насер е двукратен световен рали шампион на FIA в WRC-2 и 19-кратен победител в рали шампионата на FIA в Близкия изток между 2003 и 2015 г. Той е участвал в редица рали, рали-рейд и други състезания. Неговият рекорд в рали-рейд състезанията няма аналог. Той е петкратен победител в Световния крос-кънтри рали шампионат и двукратен победител в Световния рали-рейд шампионат.

В рали Дакар Насер е абсолютна легенда. През 2010 г. финишира на второ място, 2 минути и 12 секунди след Карлос Сайнц. През 2011 г. печели първия си Дакар, изпреварвайки Жинел де Вилиерс и Карлос Сайнц.

След това Насер отново печели Дакар през 2015, 2019, 2022 и 2023 г., с навигатора Матийо Баумел, който също ще бъде до него в отбора на Dacia. 47-годишният Матийо е един от най-успешните навигатори във Франция с 4 победи в Дакар и 12 титли от Световния шампионат (две в рали-рейд състезанията, 1 в WRC2 и 9 в MERC).

Насер Ал-Атия и Матийо Баумел ще бъдат третият екип, който се присъединява към отбора на Dacia за нейните рали-рейд приключения наред със Себастиан Льоб и Фабиан Луркин, както и Кристина Гутиерес Ереро и Пабло Морено Хуете.

От 2024 г. трите екипа ще тестват прототипа на марката, работещ със синтетично гориво, на пистите на рали Мароко. Тяхната обща цел – да спечелят Дакар!