Напълно електрическият компактен SUV Volvo EX30 издига градската безопасност на ново ниво

Това е най-малкият SUV на Volvo, но е голям по отношение на безопасността, благодарение на 96 години лидерство и иновации в тази област. Volvo е лидер по отношение на безопасността. Новото EX30 се грижи както за водач, пътници и останалите участници в движението в забързаната градска среда.

 Например, отварящата се автомобилна врата на пътя на велосипедист по натоварените градски пътища е причина за значителен брой инциденти при колоездене. Това са една пета от всички съобщени злополуки с велосипедисти в градовете и според Cycling UK. Средно 60 души загиват или са сериозно ранени от врати на автомобили всяка година само в Обединеното кралство.

За да помогне за намаляването на подобни инциденти, Volvo EX30 е оборудван с предупреждение за отваряне на врата, което може да информира чрез визуални и звукови сигнали, когато сте на път да отворите вратата пред преминаващ велосипедист или друг участник в трафика. Новият компактен SUV е проектиран да бъде безопасен с технологии, специално насочени към защита на хората в натоварена градска среда.

Най-съвременна защитна безопасност

Новият EX30 е толкова безопасен, колкото може да се очаква от автомобил Volvo. Благодарение на уникални познания за безопасност и изследвания от реални инциденти, EX30 е проектиран да помогне за защитата на водача и пътниците в случай на катастрофа. Това се постига чрез най-съвременни технологии и първокласен дизайн, структуриран да изпълнява нашите амбициозни  изисквания за безопасност.

Защитата на пътниците в автомобила в случай на катастрофа винаги е била основен приоритет. Volvo EX30 отразява тази мисия чрез укрепване на предпазната клетка, колоните A, B и C, както и покрива.

Тъй като това е електрически автомобил, фокусът е върху целостта на батерията. Шасито и предпазната клетка са изградени от различни видове високоякостна стомана, които ефективно противодействат при евентуален удар.

EX30 включва и странична въздушна възглавница от вътрешната страна на седалката на водача, предназначена да помогне за намаляване на нараняванията на главата и гръдния кош в случай на страничен удар.

И все пак, освен най-високите стандарти за пасивна безопасност, Volvo EX30 предлага и усъвършенстван пакет от нови функции за активна безопасност, които помагат за защитата на хората вътре и извън автомобила.

Автомобил, който Ви подкрепя, когато имате нужда

Нова усъвършенствана система за предупреждение на водача идва като стандарт и се грижи за него, ако не е в най-добрата си форма. В допълнение на сензорите на волана, автомобилът разполага и със специален сензор зад него, който засича движенията на очите и лицето около 13 пъти в секунда. По този начин EX30 може да регистрира дали сте разсеян, сънлив или по друг начин невнимателен, дори да не го осъзнавате.

Новата функция за автоматично спиране на кръстовища е предназначена да помогне да се избегнат инциденти в града. В случай, че друг автомобил неочаквано пресече пътя, системата ще спре автомобила и ще помогне за смекчаване или избягване на сблъсък.

Накратко, както всеки автомобил Volvo, новият малък SUV е оборудван с широк набор от системи за активна безопасност и помощ на водача.

На 7 юни новият, напълно електрически SUV Volvo EX30 ще направи своя глобален дебют. На същата дата ще бъде наличен и за поръчка или предварителна поръчка на избрани пазари.