Музеят на ракията в София отвори врати

Една мечта на Ивайло Жеглов – шефът на Expoteam и неговия екип се сбъдна. Вчера вечерта беше официалното отриване на Музея на ракията в центъра на София.

Освен организатор на автомобилни и мотоциклетни изложения, Ивайло Жеглов е създател и главен организатор на специализирания Ракия и спирит фест в София. Той организира фестивали на виното, а е и собственик на винарска изба. Да не говорим, че Иво Жеглов е притежател  на една от най-големите колекции на спиртни напитки и по-специално на различни ракии.

Затова сега сбъдна мечтата си да създаде Музей на ракията на бул. Патриарх Евтимий 22. В него посетителите ще могат да дегустират различни видове от традиционната българска алкохолна напитка. Всички, които прекрачат прага на музея, ще могат да се запознаят с технологията на варене на ракията и традициите по консумирането ѝ.

Посетителите на музея ще се потопят в уникален свят на вкус, градуси, култура и история. Атмосферата в музея съчетава традиция от години назад, както и иновации в производството.  Изложени са казани за варене на ракия – стари и съвременни, та дори глинен. В музея има бъчви за съхранение, глинени съдове, различни видове бутилки. Така всеки може да си потопи в традиционното наследство на сакралното питие в България.


Специална дегустация имаше и при откриването. Първите посетители можеха да опитат селекция от различни ракии. Няколко вида гроздова ракия от различни сортове, си съперничеше със сливова, кайсиева, крушова, дюлева, черешова и др.

Всеки  посетител на музея ще може да дегустира различни видове от традиционната българска алкохолна напитка. За целта има специално оборудвани сепарета и вътре, и в двора. По специална тръбичка в езерцето в двора на музея, показва как тече… първака от казана. Както се пее в онаци песен: “В казан си се пекла, по тръбичка текла…”

Много богато е и изложението на ракии, някои от които с уникални вкусови качества и създадени отпреди доста години. Експонатите разкриват историята на ракията и представят изкуството на нейното приготвяне.
Има възможност за дегустация на подбрана селекция от ракии от цялата страна. Вместо сувенир може да се закупи бутилка с ракия от различни видове плодове, от специалния магазин за ракия.


Освен с технологията на варене на ракията, всеки дошъл ще се  запознае и с традициите по консумирането ѝ.

Посрещат с ракия и изпращат с ракия. Дори домакините твърдят, че сутрешното българско кафе едно време се е пило с малко ракия.