Мотокроса в Благоевград с обновено трасе

За четвърта поредна година Община Благоевград и МСК “AIRMAX Racing” ще бъдат организатори на кръг от Републиканския шампионат по мотокрос, който ще се проведе тази седмица на мотополигон „Зелендол“.

“Grand Prix Благоевград 2021” се явява 4-ти кръг на шампионата, който тази година претърпя множество промени, свързани с епидемиологичната обстановка, но организаторите направиха всичко възможно състезанието да остане в календара на федерацията. През последния месец се направиха множество промени по конфигурацията на състезателното трасе, които включват изграждане на изцяло нова част, добавяне на елементи с цел намаляване на скоростта, насипване на трасето с нова земна маса, за да се избегнат някой каменисти участъци, както и подобрения по поливната система.

“Grand Prix Благоевград 2021” ще бъде първото състезание, при което участниците и техните екипи ще се състезават в условията на две нововъдения. Първото е свързано с режима на влизане, който според последната разпоредба ще бъде на принципа на зеления сертификат, а второто е свързано с новия формат на шампионата, а именно: три класа в събота (МХ50, МХ85 и МХ Сеньор) и три класа в неделя (МХ1/2, МХ и МХ65), които ще се състезават в еднодневен формат. Целта на тази промяна във формата е да намали броят на присъстващите лица в падока на състезателите.

“Grand Prix Благоевград 2021” е изключително важно състезание за мотокросистите от всички класове, особено за тези, които ще се борят за призовите класирания в края на сезона другата седмица (6-7.11.2021) на мотополигон „Горна Росица“ в Севлиево. При най-малките състезатели от клас МХ50, лидер след състезанието в Кортен е Николай Павлов от “М6 Ямаха рейсинг тийм”, а съотборникът му от клас МХ65 – Дани Цанков е със стабилна първа позиция в класирането. За клас МХ85, Венцислав Тошев от “Мото спорт Варна” е начело на колоната с точките, а клас МХ2 е оглавяван от Николай Малинов от “АИТ рейсинг тийм”. Съотборникът му Майкъл Иванов е без загуба в изминалите три кръга и е безапелационен лидер в клас МХ 1. За пилотите в клас МХ Григор Царев от “Джи ар си моторспорт 2000” е доминиращият пилот от началото на сезона, Васил Стоянов от “Киппен МХ рейсинг тийм” е първенец при Сеньорите, а Живко Бонев от “М6 Ямаха рейсинг тийм” заема първата позиция в групата на най-възрастните МХS55.

Почитателите на мотокроса могат да гледат най-интересното от “Grand Prix Благоевград 2021” в сряда, 03.11.2021 по БНТ 3, както и в Youtube канала на федерацията в четвъртък, 04.11.2021.

Източник: БФМ