Михаел Шумахер бе отличен с награда от властите в Северен Рейн-Вестфалия

Легендата на Формула 1 Михаел Шумахер бе отличен с престижната почетна награда на провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Призът бе връчен на церемония в автомобилния музей “Моторуърлд” в Кьолн и бе получен от съпругата на Шумахер Корина и дъщеря му Джина. Синът на Корина и Михаел – Мик, обаче пропусна награждаването, тъй като не се е чувствал добре, съобщиха германските медии.

53-годишният Михаел Шумахер е в кома вече близо десетилетие. През 2013 година той удари главата си в камък по време на ски инцидент и досега не се е събудил. Въпреки това той остава едно от най-обичаните и най-полулярни лица във Формула 1.

В лицето на Михаел Шумахер ние почитаме човек, който не само се откроява със своите спортни постижения, но преди всичко отдаваме почит на Михаел Шумахер извън състезанията и светлината на прожекторите“, каза премиерът на Северен Рейн-Вестфалия Хендрик Вуст.

Той описа Шумахер като “човек, който има голямо сърце и за когото бе важно да мисли първо за другите”.

Седемкратният световен шампион дари голяма сума пари за пострадалите от цунами в Азия през 2004 година, а през миналата година неговото семейство подпомогна финансово пострадалите от наводнения в Северен Рейн-Вестфалия и околните провинции.

По време на награждаването говори и Жан Тод – дългогодишният шеф на Ферари и добър приятел на Шумахер, който посочи колко земен човек е пилотът, въпреки всички успехи и славата, които постигна по време на състезателната си кариера.

Горд съм да нарека Михаел мой приятел и съм много щастлив, че мога да поддържам толкова топли отношения със семейството му. Те са вдъхновение за много хора”, каза французинът и добави, че му се иска Михаел да е можел да приеме тази награда лично.