Министерството на младежта и спорта регистрира писта „Дракон“ край Калояново

Единствената автомобилна писта у нас „Дракон“ край пловдивското село Калояново, вече има официална регистрация от Министерството на младежта и спорта. Така съоръжението за състезания с автомобили, мотоциклети и картинг, вече е законно и има лиценз. И е единствено в България с всекидневен достъп през цялата година.

Пистата не е от вчера, а съществува от 2005 г. Въпреки това, мнозина твърдяха, че  в България няма писта за моторни спортове. Включително такива, които тестваха… състезателните си коли и стартираха на трасето.

Сега поне черногледците и отричащите „Дракон“ е време да признаят, че писта има и тя е законно лицензирано съоръжение. С регистрация от Министерството  на младежта и спорта. На него могат да се правят състезания, тренировки и обучения в моторните спортове, както се споменава в документа.

„Дракон“ е построена е от нейния собственик Христо Стоилов и семейната му фирма „Дракон“ ООД. Пистата е изградена върху бивше летище с площ от 165 000 кв. м. Трасето е с обща дължина 2048 м и е напълно обезопасено. Има 13 завоя – 7 леви и 6 десни и старт-финална права с дължина 580 м.

Пистата е оборудвана питлейн, падок за сервизиране на автомобилите и мотоциклетите, трибуни за зрителите, времеизмерване, светофарна уредба, зала за пресконференции, ресторант и други сервизин помещения.

На съоръжението и досега имаше непрекъснато събития, свързани с автомобилите и мотоциклетите. Това са състезания, клубни събори, тестове, тренировки, трак дни, обучения по безопасно управление, презентации на автомобили, тим билдинги, семинари и др. Сега вероятно програмата ще бъде още по-натоварена.

Предимството на „Дракон“ е, че се намира в центъра на страната, на основен път свързващ Южна и Северна България и на 10 км от магистрала „Тракия“, на 20 км южно от Пловдив, на 15 км северно от Хисаря на 15 км. – северно.

Географското разположение на „Дракон“ предлага лесен достъп за състезатели и зрители от цялата страна. Мекият климат позволява използването му през голяма част от годината, включително и зимните месеци, когато няма сняг.