Връчиха Международните награди Автомобили за работа 2022 на специална церемония

Престижните международни награди Камион на годината, Иновации при камионите и Ван на годината бяха връчени на българските представители и вносители на отличените марки на специална гала-вечер в Рейнбоу Плаза, София на 10 март 2022 г. Отличията връчиха българските представители в международните журита, присъждащи наградите. Това  са колегите от списание “Камиони” Снежина Баджева – член на журитата International Truck Of the Year и Trailer Innovation и Лъчезар Апостолов – член на журитата International Van of the Year, International Pick-Up Award и International Bus and Coach of the Year.

Международните награди Камион на годината 2022, Иновации при камионите 2022 и Ван на годината 2022 бяха обявени и връчени на производителите от президентите на съответните журита на специална церемония през ноември 2021 г. в Лион по време на международното изложение SOLUTRANS 2021.

И двамата български представители в международното жури обясниха как се е стигнало до избирането на отличените автомобили – камион и два вана, като изтъкнаха техническите им достойнства. Гала-вечерта по връчването на наградите на Автомобилите за работа се прави за четвърти път. Само миналата година събитието не се състоя заради пандемията от COVID-19.

С приза Международен камион на годината 2022 е отличено новото поколение камиони на DAF, включващо моделите XF, XG и XG+. Статуетка и плакет в България получи Георги Загоров, управител на Турботракс България, официален дилър на DAF за България. DAF XF Hydrogen – прототип на тежкотоварен камион с гориво водород и двигател с вътрешно горене, е носител на Награда за иновации при камионите 2022. Статуетка и плакет в България получиха Ян ван Кулен, директор Търговски операции DAF Trucks и Йохан Тейуизе, регионален мениджър DAF Trucks.

Mercedes-Benz Citan и Renault Kangoo Van, разработени в сътрудничество от Renault Group и Mercedes-Benz бяха обявени за носители на наградата Международен ван на годината 2022. Наградите в България – статуетка и плакет, получиха: за Renault Kangoo Van – Даниел Владев, бранд мениджър лекотоварни и електрически автомобили Renault за България и за Mercedes-Benz Citan –  Александър Бабанин, изпълнителен директор и Николай Фандъков, мениджър Продажби на лекотоварни автомобили в СИЛВЪР СТАР, генерален дистрибутор на Mercedes-Benz за България.

Новото поколение DAF XF, XG и XG+ – камион на 2022 година

С приза Международен камион на 2022 година е отличено изцяло новото поколение камиони на DAF, включващо сериите XF, XG и XG+.

Възползвайки се изцяло от новите разпоредби на ЕС за маса и размери на товарните автомобили, DAF създаде гама камиони, която драстично подобрява аеродинамиката, горивната ефективност, активната и пасивната безопасност и комфорта за водача. Удължението отпред на кабината със 160 мм заедно с леко трапецовидната форма на кабината и заоблянията на страничните ръбове позволяват да се постигне 19% намаление на въздушното съпротивление. А със създаването на сериите XG и XG+, при които отзад дължината на кабината е с 330 мм повече, DAF всъщност въвежда на пазара един изцяло нов сегмент.

По време на продължителни драйв тестове в Испания и Централна Европа, членовете на журито на IToY дадоха много видока оценка на характеристиките и поведението на пътя на новите камиони на DAF. Отличната видимост, осигурена от голямото предно стъкло, страничните прозорци със скосена долна линия и прозореца във вратата на водача за изглед към бордюра бяха едни от параметрите, които впечатлиха журито. Тези функции – заедно със системата DAF Digital Vision, която заменя традиционните огледала за обратно виждане с камери и дисплеи на A-колоните вътре в кабината, както и новата камера за изглед отпред и вдясно от камиона – предлагат отлична видимост отвсякъде и защита на уязвимите участници в движението.

Журналистите на IToY оцениха високо и производителността на новите високоефективни силови линии, базирани на двигателите Paccar MX-11 и MX-13, съчетани с автоматизирана предавателна кутия TraXon, и усъвършенстваните функции на адаптивния круиз контрол с предсказуемо управление на двигателния тракт съобразно терена и подобрената функционалност Ecoroll.

DAF XF Hydrogen – Наградата за иновации при камионите за 2022 г.

Наградата за иновации при камионите (Truck Innovation Award) се присъжда от Международното жури Камион на годината (ItoY). Това престижно отличие отдава признание на производителите на камиони за значителните им усилия и инвестиции в нови технологии и преминаване към CO2 неутрален транспорт.

DAF XF Hydrogen е прототип на тежкотоварен влекач с гориво водород, задвижван от двигател с вътрешно горене. Журналистите от журито Камион на годината оцениха подхода на DAF да се проучи още една възможност за алтернативно задвижване и преход към алтернативни горива. Още повече че този подход се възползва от динамичните качества на двигателя с вътрешно  горене, като същевременно гарантира нулеви емисии на CO2.

От тази гледна точка журито вярва, че иновативните решения с водород като гориво в двигател с вътрешно горене могат да играят важна роля в бъдеще, тъй като използват вече добре установени и познати технологии и вериги за доставки. Тези решения могат да бъдат допълнителен компонент от бъдещите варианти на силови линии на производителите на камиони, заедно с електрическите превозни средства с батерии (BEV) и електрическите превозни средства с горивни клетки (FCEV).

Новите Mercedes-Benz Citan и Renault Kangoo Van с наградата Международен ван на годината 2022

Новият Mercedes-Benz Citan спечели наградата Международен ван на годината 2022 (IVOTY 2022) в конкуренция с още 14 лекотоварни автомобила на 11 различни производители. Международното жури присъди приза съвместно на новите Mercedes-Benz Citan и Renault Kangoo Van, които са резултат от дългогодишно ползотворно сътрудничество между двете компании. При оценката на новия Citan журито взе предвид, че всяка от двете марки е внесла своята специфична ДНК в съвместната разработка на новите модели. В резултат са се получили два иновативни лекотоварни автомобила със собствени уникални характеристики.

При новия Mercedes-Benz Citan е вградена иновативната и оригинална за марката, инфотейнмънт система MBUX (Mercedes-Benz User Experience), която дава възможности за всеобхватна свързаност и за управление на функциите и системите на автомобила. Високото ниво на сигурност при Citan включва редица системи за сигурност и безопасност – асистент за вниманието на водача, активен спирачен асистент, асистент за обекти в сляпата зона, активен асистент за поддържане на лентата за движение и други.

Mercedes-Benz печели IVOTY през 1995, 1997 и 2005 със Sprinter, Vito и пак Vito.

Новият Renault Kangoo Van бе избран за Международен ван на годината (IVOTY) 2022 от международно жури, съставено от 25 европейски журналисти от 25 държави, сред които и България. Иновативният ван на Renault, заедно с новия Mercedes-Benz Citan, бе признат за най-добрия лекотоварен автомобил измежду 14 нови модела ванове, лансирани на пазара през последните 12 месеца.

Със странична врата Open Sesame by Renault, осигуряваща товарен отвор с ширина 1,45 метра, новият Kangoo Van дойде на пазара с иновация, която е едновременно интелигентна и практична. Оборудването на Renault Kangoo Van включва още редица нови и интелигентни решения, насочени към функционалност, практичност, ефективност и комфорт, както и 12 нови асистиращи системи за сигурност и безопасност. Моделът се предлага с ефективни и екологични 1,3-литрови бензинови 1,5-литрови дизелови двигатели. Новият Kangoo Van се произвежда в завода на Renault в Мобеж, Франция.

Критериите при присъждането на наградата IVOTY са приносът към ефективността, безопасността, устойчивостта и екологичните стандарти в сектора на лекотоварните автомобили. Това е четвъртият път, в който Renault печели IVOTY след Master (1998 г.), Trafic (2002 г.) и Kangoo Z.E. (2012 г.).