Масимо Фрачела става новият главен дизайнер на Audi

Бъдещият ръководител на Audi Design е Масимо Фрачела. Той наследява Марк Лихте, който ще поеме нови отговорности в рамките на Групата от 1 юни. Фрасела, който е завършил Института за приложни изкуства и дизайн в Торино, започва кариерата си в Stile Bertone. Следват позиции във Ford Motor Company и Kia. От 2011 г. насам Фрасела (52 г.) заема ръководни постове в Jaguar Land Rover, като за последно е ръководител на отдел „Дизайн“ и за двете марки.

Масимо Фрасела: “ Да се присъединя към Audi е много специален момент за мен. За мен е огромна чест да поема ролята на главен творчески директор и да ръководя изключително талантлив екип от дизайнери на Audi, за да оформя бъдещето на марката по най-иновативния и отличителен начин. Вярвам в емоционалната сила на дизайна да вдъхновява, да свързва и да стимулира промяната. И съм тук, за да стимулирам креативността като част от същността на марката“..

Главният изпълнителен директор на Audi Гернот Дьолнер излага своите виждания: „Дизайнът винаги е бил част от същността на марката, от ДНК-то на марката Audi. Ето защо, особено в тази фаза на технологична трансформация, важи следното: Vorsprung durch Technik трябва да бъде видим и осезаем в интериора и екстериора на всички бъдещи серийни модели. Масимо Фрачела ще гарантира, че автомобилите на Audi ще въплъщават идентичността на марката с неповторим и емоционален дизайнерски език. В центъра на неговата дизайнерска философия са яснотата, прецизността и перфектните пропорции – качества, които се вписват безпроблемно в имиджа на марката Audi.“

Неговият предшественик Марк Лихте беше ръководител на Audi Design от 2014 г. Роден в Арнсберг/Зауерланд през 1969 г., той идва от Volkswagen AG, където е ръководил студиото за външен дизайн. По време на мандата на Лихте в Audi бяха създадени нови поколения на серийните бестселъри, както и първите самостоятелни електрически серии на марката – Audi e-tron, e-tron GT и моделното семейство Q4.

Председателят на Управителния съвет Гернот Дьолнер подчертава: „Марк Лихте и неговият екип оформиха еволюцията на дизайна на марката в епохата на електронната мобилност. Бихме искали да благодарим на Марк за това, че беше творческият ум и движещата сила зад лицето на марката в продължение на десетилетие.