Мартин Сурилов непобедим първия ден на рали „Стари столици“

Екипажът Мартин Сурилов – Здравко Здравков (Шумен аутоспорт) с Mitsubishi Lancer EVO 9 е лидер след първия ден от рали „Стари столици“ – последен кръг от националния шампионат на България. Мартин спечели и четирите етапа за деня и то убедително. Във всички скоростни отсечки той бе безкомпромисен към шампионите и кандидати за новата титлата Милослав Ангелов – Георги Гаджев (Мегапорт) с Skoda Fabia Rally 2, като разликата между тях е 48,1 сек. Ангелов стратегически се пази, устремен към нова титла, но гледа да бъде пред основните си конкуренти и лидери във временното класиране Георги Василев (Дианел рейсинг) с Mitsubishi Lancer EVO 9, които са на трето място през първия ден, на 1:48,2 мин.

През техническия преглед на най-старото рали у нас успешно преминаха 26 екипажа, като само Иван Ангелов и Свилен Славов не стартираха от заявените. Условията по трасето бяха ужасни и непредвидими условия ги очаква днес участниците в 51-вото издание на рали „Стари Столици“. Дъжд, мъгла и ниски температури бяха едно истинско предизвикателство за всеки един екипаж.  В тези тежки условия трябва да се реши титлата, както и тези в отделните класове.

Първата скоростна отсечка Велики Преслав – 11,96 км бе спечелена от шуменския ас на домакините Мартин Сурилов. Той беше по-бърз от кандидатът за титлата  Милослав Ангелов с Skoda Fabia Rally 2, който остана на 16,9 сек. Трети бе Георги Василев (Дианел рейсинг) с Mitsubishi Lancer EVO 9 на 20,5 сек. Четвърти остана Антон Титов  (Мегапорт) с Skoda Fabia R5 на 28,8 сек., за който това е първи старт с новата кола на дъжд, а и до него се завърна титулярният му навигатор Динко Георгиев. Много интересно започна битката в клас RC4, където 5-и и първи в класа стана Христо Атанасов (Бултранс) със Citroen C2, който победи пилотите с Peugeot 208 R5, борещи се за титлата – Денис Станчовски (Престиж) – 6-и, Даниел Петров (АСК Пещера) – 7-и, другото острие на домакините Росен Бозов (Шумен аутоспорт) – 8-и и Делян Станков (Булсим) –9-и. Петимата бяха „пакетирани“ в 17 сек.

Връщането на класиката Върбица с дължина 13,86 км бе сериозно предизвикателство, особено в тежките атмосферни условия. Тежката си дума отново каза Мартин Сурилов, който спечели отсечката с 15,4 сек. разлика пред шампионът Миро Ангелов, който очевидно стратегически не се напъва в дъжда, а гледа да е пред сливенския тандем Гошо Василев и Стефан Добрев, които са лидерите в шампионата, но ако искат да го спечелят, трябва да са пред Ангелов. Те обаче останаха 4-о на Върбица. Само с 4 десети ги победи Титов, който очевидно влезе в ритъм със своята Fabia R5. Титов бе на 34,8 от Сурилов. Пети в етапа Върбица и в класа стана Даниел Попов, който сложи нещата на мястото си при пилотите от RC4. Той изпревари Денис Станчовски с 2,7 сек. Трети в този клас бе Христо Атанасов.

Историята се повтори в обратната посока на третия и четвъртия етап. Мартин Сурилов продължи да мачка, като спечели и двата етапа. На Кота 1008 взе 10,4 сек на Ангелов, а 3-и бе Василев. Същата тройка – Сурилов, Ангелов и Василев оглави класирането и в последния етап – Язовир Тича. Четвърти и в двата пробега бе Антон Титов. В клас RC4 Даниел Попов и Ангел Башкехайов се барикадираха на първо място и 5-о р общото класиране. След тях са Денис Станчовски и Христо Атанасов. Всъщност, Христо би с една секунда Денис на Язовир Тича.

Така в RC4 Даниел Попов и Ангел Башкехайов водят с 20,0 сек. на Денис Станчовски и Явор Брънков. Те са съответно 5-и и 6-и в общото класиране. Седми са Христо Атанасов и Марин Иванов със Citroen C2 R2.