Марк Маркес с жест към семейството на загинал състезател

Шесткратният световен шампион в MotoGP Марк Маркес е подарил своя трофей от Гран При на Арагон на семейството на Юго Милан, който загина в състезание от младежкия шампионат в Moto3 на испанското трасе през юли.

Милан е един от тримата млади пилоти в световния мотоциклетизъм, които загубиха своя живот в последни няколко месеца. Освен него тази трагична съдба сполетя и Джейсън Дюпаские в Гран При на Италия в Moto3 и Дийн Берта Винялес в Световния суперспорт 300 шампионат на „Херес“.

Самият Маркес завърши втори в Гран При на Арагон, зад победителя Франческо Баная след един невероятен двубой между двамата във финалните три тура. Испанецът избра да подари своя трофей за второто място на семейството на младия Милан още след края на състезанието в Арагон, като искаше този негов жест да не става публичен.

Сега, повече от месец след Гран При на Арагон обаче неговият жест бе разкрит, както и писмото, което той е написал на семейството.

„Юго, когато цялото семейство на MotoGP ти отдаде почит на „Моторланд Арагон“ си обещах да направя всичко по силите за да се на подиума, за да дам трофея на семейството ти.

„Почивай в мир шампионе“, е посланието на Маркес.

А в резултат на тези три фатални инцидента собствениците на MotoGP и Световния супербайк шампионат (World SBK) – Dorna Sports, създадоха работна група, която да разгледа безопасността в мотоциклетния спорт.