Майк Тримби ще бъде обявен за легенда на MotoGP

Майк Тримби ще бъде обявен за легенда на MotoGP и ще стане първият, който не е пилот, но ще бъде въведен в Залата на славата. Това е в чест на неговия принос към спорта извън пистата.

Майк Тримби ще бъде обявен за легенда на MotoGP през 2024 г., в чест на живота, посветен на мотоциклетните състезания. Тримби беше основател и главен изпълнителен директор на IRTA, като по този начин се превърна в една от най-важните фигури в историята на мотоциклетната Гран При. Той играеше ключова роля в оформянето на спорта, в който се превърна MotoGP.

За да отбележи приноса си към спорта, той ще стане първият човек, въведен в Залата на славата изцяло благодарение на работата си извън пистата. Въпреки това Тримби наистина започва кариерата си като ездач и механик през 60-те години. Той скоро започна да се очертава като ключова фигура извън пистата и се утвърди като влиятелна личност до края на 70-те години.

През 1982 г. пилотите официално поискаха Тримби да действа като техен представител. Това бе  допълнително формализирано няколко години по-късно с основаването на Международната асоциация на отборите за състезания на писта (IRTA) през 1986 г., с Тримби начело. Защитавайки пилотите и отборите, IRTA остава основна част от спорта. Огромният напредък в безопасността, постигнат след основаването на организацията, се дължи до голяма степен на работата, извършена от Тримби, съпругата му Ирен и IRTA.

През 1992 г. беше отбелязано началото на страхотното сътрудничество между FIM, IRTA и Dorna Sports, което също дължи много на основите, положени от IRTA през десетилетието преди това, давайки глас на състезателите и отборите на масата. Тримби ще бъде въведен в Залата на славата на церемония на Гран при на Великобритания в Силвърстоун, като официално ще стане легенда на MotoGP.

Съпругата му Ирен Тримбиказва: „Майк щеше да бъде много щастлив да получи тази престижна награда. Всеки, който го познаваше, знае, че и той никога не би го очаквал. Чудесно е работата и наследството му да бъдат признати по този начин. Въпреки че съм сигурна, че той може да е бъде малко смутен,  като ни види как организираме церемония и му даваме трофей! Това също е нещо много специално за мен, за всички, които са работили в тясно сътрудничество с него, и за всички, на които продължава много да липсва. Благодаря ви много .“

Кармело Еспелета, главен изпълнителен директор на Dorna Sports: „Приносът на Майк към мотоциклетнатга Гран При е наистина монументален и ние сме горди да го наречем легенда на MotoGP. Откакто се роди концепцията за MotoGP Legends, тя винаги е била повече от числа. Няма критерии, базирани на обикновени победи в състезания или брой шампионати. Става въпрос за принос към спорта – независимо дали е извън пистата, на пистата или комбинация от двете.Така че е подходящо Майк да стане първата личност,  отличена само за своите действия извън пистата, тъй като работата му в този спорт наистина беше несравнима. За нас и за мен ще бъде чест да въведем Майк в Залата на славата. Той много ни липсва и ние продължаваме да се състезаваме в негова памет.