Концепцията Volvo Recharge вещае изцяло електрическото бъдеще на Volvo Cars

За Volvo Cars електрификацията е нещо повече от промяна в задвижването. Представлява нова парадигма в дизайна на автомобила. Концепцията Volvo Recharge е манифест за следващото поколение изцяло електрически Volvo автомобили.

Вярна на наследството на скандинавския дизайн, концепцията Recharge има в основата си мантрата „по-малко, но по-добре“. Например, премахвайки сложността на двигателя с вътрешно горене, дизайнерите успяха да променят пропорциите на автомобила, за да увеличат вътрешното пространство, като същевременно подобриха аеродинамичната ефективност. Резултатът е автомобил, който предлага наистина по-добри решения в подкрепа на устойчив семеен живот.

Първото поколение електрически автомобили на Volvo споделя една основа с автомобили с двигател с вътрешно горене, което изисква баланс в пропорциите и пространството, за да може да побере както батерия, така и двигателя.

Следващото поколение на изцяло електрическите Volvo, първият от които е електрическият наследник на Volvo XC90, ще има плоски подове, както е представено в концепцията Recharge.

Като премахнаха двигателя и го замениха с пълен комплект батерии под плоския под, дизайнерите удължиха междуосието и размера на колелата на колата. Резултатът е по-къси надвеси и много повече вътрешно пространство. Включително голямо място за съхранение на вещи между предните седалки.

В концепцията Recharge подобренията са накарали дизайнерите да пренасочат седалките, да оптимизират профила на покрива и да свалят предния капак на автомобила. Същевременно запазват високата точка на видимост, обичана от шофьорите на автомобили като Volvo XC40, XC60 и XC90. Този подход създава повишаване на ефективността в аеродинамиката в сравнение с типичния SUV, което подобрява пробега.

Концептуалният автомобил представя и нов дизайнерски език на Volvo. Продължава темата за „по-малко, но по-добре“. Всички ненужни елементи са премахнати, а това, което остава, е обработено с високо прецизно изпълнение.

Традиционната решетка е заменена с подобна на щит конструкция, подкрепена от нова интерпретация на дизайна на фаровете тип “чука на Тор” на Volvo Cars.

Те включват най-новата чиста графика с активирана технология HD, която се отваря през нощта, за да разкрие основните светлини. Характерните вертикални задни фарове се свързват със силното дизайнерско наследство на марката, но са преосмислени с набор от “крила”, които се разширяват при по-високи скорости, за да подобрят допълнително аеродинамиката като цяло.

„Нашата концепция Recharge представлява манифест за изцяло електрическото бъдеще на Volvo Cars, както и за нов тип автомобили“, каза Робин Пейдж, ръководител на отдел дизайн. „Той показва нови и модерни пропорции, които вървят ръка за ръка с повишена гъвкавост и показват какво технологията може да даде по отношение на дизайна.“

Езикът на дизайна на Volvo също придобива нова форма в концепцията Recharge. Равният под осигурява повече пространство и по-добро място за сядане за всички, които са в колата.

Големият 15-инчов сензорен екран е центърът на ново и подобрено потребителско изживяване за свързаната информационно-развлекателна система от следващото поколение на компанията. Проектирана да бъде логична и интуитивна за използване, технологията помага да се осигури спокойно изживяване. Най-новата информационно-развлекателна технология върви ръка за ръка с тези и други белези на скандинавския дизайн: изчистени линии и широко използване на устойчиви и естествени материали в купето.

„С Recharge ние създаваме наистина скандинавско усещане за простор“, каза Робин Пейдж. „Интериорът интегрира най-новата ни технология за потребителски опит с красиви, устойчиви и естествени материали. Всяка част от интериора е като произведение на изкуството и би могла да стои самостоятелно като индивидуално обзавеждане в една стая. Използваме най-новите технологии, но не заради тях самите. Ние винаги се фокусираме върху ползите, които технологиите могат да донесат. “

И накрая, концепцията Recharge също така отразява амбициите на Volvo Cars за безопасност през следващите години. Сензор LiDAR, създаден от технологичната компания Luminar и критична част от плана на Volvo Cars за предстоящата технология за безопасно автономно задвижване, е поставен в оптимално положение на покрива за събиране на данни за околната среда около автомобила.