Коледно каране 2021 – Sofia Riders и “Да Дарим Усмивка”

За поредна година на 18 декември най-голямата мото организация в страната, Sofia Riders, организира благотворително коледно каране. Организацията ще си партнира със доброволческото сдружение “Да Дарим Усмивка”. Тази година благотворителната кампания е насочена към децата, чиито родители са дали живота си, за да се борят с COVID-19 пандемията. Кампанията се казва “За децата на герои” и е част от Фондация “За доброто”.

Паричният фонд осигурява стипендии от 500 лв. месечно / 6000 лв. годишно на децата на лекари, медици и учители, починали от COVID-19, докато изпълняват професионалната си мисия. Инициативата е създадена в разгара на втората вълна на пандемията. Към 1 юни 2021 г., стипендиантите на фонда са 23 деца на възраст от 3 до 17 г. Те ще получават средствата, докато навършат пълнолетие или до завършване на средно образование. Всяка година ще се организират кампании за набиране на средства, докато всички деца на фонда навършат пълнолетие, казват от фондацията.

Подборът се случва след прием и одобрение на документите на децата според регламентираната от фонда процедура. Решенията взема Обществен съвет, в който членуват основателите на фонда, обществени фигури и представители на дарителите.

Партньори на кампанията са Националното сдружение на общините в Република България и Българската болнична асоциация.

Фондът е основан от Фондация “За доброто”, учителя Петър Велков и Фондация BCause. Организациите “Гората.бг”, “Капачки за бъдеще”, “На първа линия”, доброволци и дарители подкрепят инициативата.

Коледното каране ще се състои на 18 декември, събота, от 11:00 до 17:00 ч. Кутии за дарения няма да бъдат поставени по маршрута на карането, защото противоепидемичните мерки не го позволяват, казват от Sofia Riders. Те приканват всеки, който може и желае да дари, да го направи по банкова сметка или чрез дарителски SMS.

Фондация “За Доброто”
Райфайзенбанк България ЕАД
BIC: RZBBBGSF
IBAN: BG91RZBB91551012773591
За “Фонда за децата на герои”
Основание за плащане: Мото Коледа от Sofia Riders

С дарителски SMS с текст DMS GEROI на кратък номер 17777 (за абонати на трите оператора).

Участниците в карането ще имат за цел да популяризират каузата като раздават листчета с номер и текст за SMS на случайни минувачи на крайната точка от маршрута – бул. “Витоша” и бул. “Патриарх Евтимий”. Предвидено е и украсяване на дръвчета с коледни играчки. Шествието тръгва от паркинга на Ring Mall Sofia точно в 12:00 ч. Дрескодът е костюм на Дядо Коледа.

Кампанията на Sofia Riders продължава и на 19 декември, неделя, когато децата от Комплекс за социални услуги за деца с увреждания (КСУДУ) в гр. Роман ще получат подаръци от организацията.