Кой най-много е катастрофирал през сезон 2020 в MotoGP

Сезон 2020 бе доста нестандартен заради пандемията от Covid-19. Календарът е съкратен на 15 кръга. Това би трябвало да означава, че паданията би трябвало да са по-малко. Но това не значи, че съотношението от броя на катастрофите към броя  стартовете е по-малко. Както в края на всяка година, така и тази се публикува официалната статистика на катастрофите в  шампионата.

Първо се отчита общият брой падания в шампионата. Това са 722 катастрофи в MotoGP, Moto2 и Moto3 през 2020 г. От тях 180 са във висшия клас. Средният бой на падания по време на един кръг е бил 12,8, спрямо 11,6 брой за 2019 г. Този брой е по-висок във всяка година от 2010 до 2015 г., но по-нисък от 2016 до 2018 г.

Разбираемо е, че цифрата от 722 е най-ниската през предходните 10 сезона. В MotoGP обаче има 46 повече падания, отколкото през 2010 г.  Тогава, през сезон 2010, имаше само 134 падания във висшия клас и общо 825 в 18 Гран При.

Другите бройки, които се отчитат, за паданията на отделните сесии. Във всичките три класа на състезанията имаше най-много падания: 76 в Moto3, 90 в Moto2 и 56 в MotoGP. Интересното е, че втората сесия най-много се различава от всеки клас.

В MotoGP сесията FP2 беше водещата преди състезанието с 30, една повече от FP3. Именно в съботната сутрешна сесия в Moto2 падаха повече мотоциклетисти от всяка друга сесия, с изключение на състезанието. За пилотите от Moto3 най-трудна изглеждаше FP1 като най-труден.

Като цяло, във FP3 имаше най-много падания след тези в състезанието – 121. FP1 е на трето място със 113 падания в класовете. Най-малко, с изключение на MotoGP във FP4, беше Q2 . Може би това е, защото състезателите натискат газта на машините си до дупка.

Паданията за Гран При също е интересно да се знае. За втора поредна година най-много падания имаше в Гран при на Франция. В Льо Ман имаше 100 катастрофи – с 10 повече от миналата година. Гран при на Каталуня е на второ място в списъка с 64. Това е с 9 катастрофи по-малко като бройка от 2019 г.  Като писта, дебютант в календара, на Портимао имаше най-малко падания от всеки друг уикенд, в който и трите класа се състезаваха – 32.

Кой пилоти имат най-много катастрофи? Йохан Зарко (Esponsorama Racing) има 15 падания през сезон 2020. Това поставя французина на върха на таблицата. Новакът Алекс Маркес (Repsol Honda Team) е втори с 14 по време на своя дебют с Honda RC213V. Алеиш Еспаргаро (Aprilia Racing Team Gresini) е 3-и с 12. В дъното на таблицата е (Ducati Team), който за 14 уикенда има само две падания. Пред него са  съотборникът му Андреа Довициозо и Маверик Винялес (Monster Energy Yamaha MotoGP) с по 4 катастрофи. Интересното е, че Марк Маркес (Repsol Honda) има 2 падания само от четири сесии,  в които е участвал.

В Moto2 Казма Даниел (Onexox TKKR SAG) е катастрофирал 20 пъти и оглавява таблицата. Той е с една повече от пилота на Speed Up Хорхе Наваро.  На другия полюс е холандецът Бо Бендшнайдер (NTS RW Racing GP) само с едно падане от 15 Гран при. Той е с четири по-малко от най-близкия пилот, участвал във всички стартове.

Най-много катастрофи в Moto3 през 2020 г. има пилотът на Kömmerling Gresini Габриел Родриго – 18. Той има три повече от втория н таблицата – Алонсо Лопес  (Sterilgarda Max Racing). Новакът Джереми Алкоба (Kömmerling Gresini Moto3) е на другия край на таблицата срещу своя съотборник Родриго. Алкоба има само две падания в най-малкия клас.

Може ли някой да се досети на кой завой има най-много падания през този сезон за един уикенд? Това е завой 3 на Льо Ман! 30 катастрофи се случиха на левия завой, девет повече от завой 2 на пистата Каталуня в Барселона. Не е изненадващо, че завой 2 на Моторланд Арагон е в топ 3. Там се случиха 16 катастрофи по време на първия уикенд. Той бе намален наполовина за Гран при на Теруел. Равен на завой 2 в Арагон беше и завой 14 на пистата Рикардо Тормо на европейската Гран при.

И накрая във всички класове,  най-големия катастрофаджия във всички класове е Казма Даниел. Пилотът от Moto2 оглавява класирането с 20 катастрофи. С една по-малко и Хорхе Наваро от същия клас, а трети е Габриел Родриго от Moto3 с 18.