Касиди спечели в Ню Йорк, масова катастрофа и дъжд спряха състезанието по-рано

Ник Касиди завоюва своята първа победата във Формула Е, въпреки че бе замесен в масовата катастрофа 7:30 минути преди края на състезанието, която доведе и до предварителен край надпреварата.

Новозеландецът контролира целия развой на събитията на пристанището в Бруклин, но огромен порой в заключителните етапи предизвикаха масовата катастрофа, в която освен Касиди засегнати бяха още Лукас ди Граси, Щофел Вандоорн, Едоардо Мортара, Себастиен Буеми, Паскал Верлайн и други. Всички те се удариха тежко на четвъртия завой, тъй като в зоната за спиране имаше огромна локва, която нямаше как да бъде избегната от тях със силноизносените им гуми.

Единствен съотборникът на Касиди във Върджин Робин Фрайнс успя да преодолее това препятствие, като именно той се озова начело при изкарването на червените флагове. След близо 20-минутно забавяне състезателния директо Скот Елкинс обяви, че надпреварата няма да бъде възобновена, а класирането ще бъде базирано на 29-а обиколка.

Така победата грабна Касиди пред Ди Граси и Фрайнс, първи извън подиум остана Вандоорн. Белгиецът загуби две места още на старта, след което си ги върне с използването на фен бонуса и атакуващия режим, но ги загуби при началото на валежа.

Така той не се възползва от лошия ден на Мортара, който се движеше в дъното на топ 10 след слабата си квалификация, но се ориентира перфектно в началото на дъжда и се придвижи до петата позиция. Освен това лидерът в генералното класиране във Формула Е записа и най-бързата обиколка в хода на дистанцията.

Точки от първата надпревара в Голямата ябълка спечелиха още Буеми, Верлайн, Джейк Денис, Сам Бърд и действащият шампион Ник де Врийс. Вторият в шампионата преди днешното състезание Жан-Ерик Верн не взе точки, след като бе ударен във верижната катастрофа на старта и така и не успя да се върне в битката за точките.

Преди това двукратният шампион направи много слаба квалификация, заради дъжда във втората група, което му отреди 16-то място на старта. Това пък го изпрати точно в най-горещата зона на старта и той стана голямата жертва на днешния ден.

В генералното класиране лидер след 11-я от общо 16 старта за сезона лидер продължава да бъде Мортара, който има 149 точки. Втори с пасив от 12 е Вандоорн, а тройката с изоставане от 21 след нулата си днес допълва Верн. С победата си в Ню Йорк Касиди се изкачи до 12-то място в подреждането с 44 пункта.