Кале Рованпера с пълна доминация на Рали Акрополис

Синът на легендата Хари Рованпера – Кале (Toyoto) записа своята втора победа в кариерата в Световния рали шампионат (WRC) след като триумфира в завърналото се след седемгодишна пауза Рали Акрополис в Гърция.

Финландецът започна последния ден на „Ралито на боговете“ с аванс от 30.8 секунди спрямо Отт Танак (Hyundai) и още в първата отсечка за деня прибави нови 14.1 към него. Това му позволи да върне леко газта във второто изпитание за деня преди да триумфира и във финалния етап, което освен победата в цялото рали му донесе е пет бонус точки.

Втори в крайното класиране остана Танак, който завърши на 42.1 секунди зад Рованпера, а тройката с пасив от 1:11.3 минути затвори седемкратният световен шампион Себастиен Ожие (Toyoto). Въпреки третото си място обаче французинът увеличи своя аванс на върха в генералното класиране след проблемите на Елфин Евънс (Toyota) и Тиери Нювил (Hyundai) още в петък.

Уеслецът завърши на шесто място в ралито и взе четири бонус точки, докато Ожие спечели три. Нювил пък се нареди осми в „Ралито на боговете“ и завоюва две бонус точки. Последната точка от финалния етап грабна Танак, който даде пето време в нея.

Така в генералното класиране след края на деветия от 12 кръга за сезон водач с общ актив от 180 точки е Ожие, втори със 136 е Евънс, а трети със 130 е Нювил. С 30-те си точки от надпреварата в Гърция Рованпера се изкачи до четвъртото място, като изостава със само една точка от Нювил.

Сезон 2021 във WRC продължава с отложеното Рали Финландия, което трябва да се проведе в първите три дни на месец октомври.