Италианец с трета победа за сезона в Moto3, лидерите в шампионата не завършиха

Денис Фоджа (Leopard Honda) записа своята трета победа от началото на сезон 2021 в клас Moto3 на световния шампионат по мотоциклетизъм на писта, след като триумфира в надпреварата за Гран При на Арагон.

Италианецът бе втори в началото на последния сектор на състезанието на „Моторланд Арагон“, но се възползва от въздушната струя на лидера Дениз Ончу (Tech 3 KTM) и успя да изпревари турчина на дългата обратна права. След това в късия спринт до финалната линия той успешно блокира пилота на Tech 3 KTM и така се поздрави с третия си успех за кампанията. Втори остана Ончу, а тройката затвори неговият съотборник Аюму Сасаки.

Денят бе изключително лош за лидерите в шампионата Педро Акоста (Red Bull KTM Ajo) и Серхио Гарсия (Aspar), които не взеха точки. Акоста допусна първата си по-сериозна грешка от началото на кампанията в състезание на сухо и падна в петия завой на 16-та обиколка. Това отвори вратата за Гарсия да стопи своя пасив, но опитният испанец падна в средата на последната обиколка докато се движеше на трето място.

Така пет старта преди края на сезон 2021 авансът на Акоста на върха в генералното класиране остава 46 точки преди Гарсия, а трети вече е Фоджа, който изостава на 58 пункта зад лидера. Неговият сънародник Романо Фенати (Sterilgarda Max Racing Team), който бе трети преди Гран При на Арагон взе само две точки и така се смъкна до третото място.

Пилотът на тима на Макс Биаджи се движеше в челото в началните турове, но трябваше да заобиколки падналия Габриел Родриго (Gresini) и така се смъкна до дъното на колоната. Все пак той успя да се добре до 14-то място и спечели две точки, с което пасивът му спрямо Акоста бе намален на 67.

Битката за титлата в клас Moto3 през 2021 година продължава следващата неделя с надпреварата за Гран При на Сан Марино на „Мизано“.