Изданието на „ Есенен авто ретро салон и парад” ще украси празника на столицата за трети път

На 17 септември на празника на град София (Вяра Надежда и Любов) ще се проведе традиционния есенен авто ретро салон и парад. Събитието и тази година изпълни с площад „Александър Батенберг I“ от 9:00 ч до 13:30 ч с  уникални ретро антики на колела. По регламент всички експонати следва да отговарят на максимално близко до оригиналното си състояние и формалното изискване  от минимум 30 години от датата на първоначалната регистрация.

Компетентно жури с международно участие в състав: г-н Маргарит Карабуров, проф. Харолд Лешке и г-н Георги Колев (AMS BG) ще оценят автомобилите в 36 отделни  категории сред които:  купата на кмета,  Best in Show, Yungtimer, Coupe, Cabriolet, съветски, Muscle Car, предвоенни, следвоенни, военни машини, немски автомобил, мотоциклети, велосипеди и специални награди.

Специалните отличия ще бъдат връчени лично от:  столичния градоначалник, председателя на СОС,  представители на министерствата на транспорта и на младежта и спорта, зам. Кмета по Културата на СО, изтъкнати деятели на движението за пътна безопасност, известни настоящи и бивши рали пилоти. За доброто настроение ще се грижи Васко Кръпката.

Събитието се провежда с продкрепата на: Пощенска банка, Лев Инс, Лукойл, Българска петролна и газова асоциация, Бова Кар (официален дилър на BMW за България) и име на гигантите в агро-химията Corteva Agriscience. Предвидени са награди и изненади от спонсорите включително комплекти за тестване за алкохол и наркотици, комплекти за бояджийска авто-репаратура и голяма награда в размер на 1000 лв за един от участниците.

Във връзка с провеждането на авто ретро парада от СО съобщават, че се забранява влизането, престоят и паркирането на ППС с изключение на автомобилите участници в мероприятието от 7:00 до 14:00 ч на 17.09.2023г. на паркинга на пл. „Княз Александър I” и по  бул. „Цар Освободител” между ул. „Княз Александър I” и ул. „Г. С. Раковски”,  по ул. „Аксаков” между улиците „Георги Бенковски” и „Дякон Игнатий” и по ул. „Дякон Игнатий“ между ул. „Аксаков“ и бул. „Цар Освободител“.

В края на ретро салона в 13:30 ч от площата ще потегли бляскаво ретро шествие и ще премине през софийските улици по маршрут : ул. “Раковски”, по булевардите „Патриарх Евтимий“, „Витоша“ „Арсеналски“ и бул. „Черни връх“ до хотел „Маринела”.