Започна традиционната Акция „Зима“

Днес за 29-а поредна година започна традиционната Акция „Зима“. Тя е организирана от Съюза на българските автомобилисти и Пътна полиция и подкрепена от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, Български Червен кръст, ДЗИ и Мото – Пфое. Акцията е насочена към подготовката за зимния сезон, не само от страна на автомобилистите, но и на всички участници в движението.

Началото беше дадено вчера с традиционната пресконференция в сградата на Главна дирекция “Национална полиция” с участието на инж. Емил Панчев, председател на Съюза на българските автомобилисти, комисар Димитър Мичев, началник на отдел “Пътна полиция” в Главна дирекция “Национална полиция”, главен инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“, Росен Рапчев и Николай Колев от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, Ясен Йорданов, председател на УС на Агенция “Пътна инфраструктура”, Антон Ставрев от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, д-р Живка Димитрова от Български Червен кръст.

В последните три сезона тежките катастрофи се случват все по-често, касапницата на пътя трябва да спре, подчерта Емил Панчев при откриването на пресконференцията. По данни на МВР през изминалия зимен сезон, за периода от 01 ноември 2022 г. до 31 март 2023 г., са настъпили 2441 ПТП с 216 загинали.  Той посочи, че през изминалата зима жертвите при пътни произшествия са били 157. Инж. Емил Панчев отново напомни, колко важно е автомобилът да бъде поддържан добре технически, да не се правят компромиси с избора на гуми, както и винаги да се шофира със скорост, съобразена с пътните условия.  Г-н Панчев посочи и че през изминалата зима жертвите при пътни произшествия са били 157. „Касапницата на пътя, трябва да спре!“, каза председателят на СБА.

И тази година, водачите на МПС ще могат да проверят безплатно техническото състояние на автомобилите си и да получат консултации в техническите центрове на СБА и „Мото-Пфое“ в периода от 27.11 до 01.12.

Комисар Димитър Мичев заяви, че тази година ще има нулева толерантност към всеки нарушител. В момента близо 10 000 човека имат права да пишат актове. Всекидневно 770 екипа работят в страната, а 10 процента от тях са в София. Както и в предишните години акция “Зима” е разделена на три етапа от по 10 дни. В първия фокусът е върху автомобилите, във втория върху пешеходци и пътници, а в третия върху безопасното шофиране.

Първият етап на акция “Зима” ще е при автомобили, велосипеди, каруци и електрически малки превозни средства, предимно в тъмната част на деня. Вторият етап на кампанията ще е насочен към пешеходците. Ще се обръща внимание на правилно пресичане и отнемане на предимство. Третата част е насочена към техническото състояние на превозните средства, като се набляга на фаровете. На магистралите ще има акция, която няма да допуска велосипедисти.

Главен инспектор Мария Ботева от “Пътна полиция” отчете, че миналата година в рамките на акция “Зима” са проверени 128 159 превозни средства. Почти 5000 са констатираните неизправности. Най-честата нередност е неизправност на светлинните системи. В 168 случая са установени износени или разкъсани гуми. Съставени са над 8000 акта, издадени са над 36 000 фиша. Спрени са от движение 397 коли.

И тази година ще има глоби за нередности. Те започват от 50 лв. за най-леките спрямо риска за участниците в движението нарушения, 200 лв. за средни повреди е нарушения и 500 лева за опасни неизправности на автомобила, както и спиране от движение. Ботева призова всички да подготвят колите си за движение при зимни условия. Номерът на автомобилите трябва да е четлив и да се вижда, защото иначе има санкция.  Не бива да забравяме стъклопочистващата система – чистачки и течности,  сакто и да проверим отоплителната система на автомобила и аптечката, особено при дълъг път.

“Автомобилна администрация” ще проверява техническата годност на камиони и автобуси. Акцент тази година ще е транзитният трафик, като ще се проверя дали са готови за зимата транспортните средства, които влизат в страната, още на границата. Ясен Йорданов подчерта, че от 1 ноември всички магистрали вече са в зимен режим, а почистващата техника е подготвена. Д-р Живка Димитрова от БЧК припомни, че аптечката е изключително важна, защото благодарение на нея може да бъде спасен живот. Изключително важно е образованието по пътна безопасност за децата, посочи тя.

Росен Рапчев от ДАБДП призова да променим поведението си като участници в движението, защото през зимата тъмната част на деня е по-дълга, а метеорологичните условия могат да се сменят много бързо.

Гумите на превозните средства са изключително важни и трябва да са подходящи за зимни условия, за по-добър контрол върху превозните средства. Трябва да бъде увеличена дистанцията между превозните средства, да бъде намалена скоростта с няколко процента спрямо другите месеци в годината, и да не се предприемат опасни маневри, защото често възникват заледявания.

Пешеходците да бъдат внимателни, да се оглеждат при пресичане без да се разсейват, да направят визуален контакт с водача, да се обличат в ярки дрехи и да поставят светлоотразителни елементи. Родителите трябва често да говорят със своите деца за опасностите на пътя, особено през зимата. Когато децата се возят в автомобил е много важно да бъдат поставени в обезопасителни системи, защото те спасяват живот.

Ето и 10-те най – важни съвети за правилната подготовка на автомобила за зимата:

  • Сменете летните гуми със зимни. Поставете веригите за сняг в автомобила. Проверете съдържанието на аптечката!
  • Движете се с технически изправен автомобил. Не правете компромиси: със спирачките, акумулатора, стартовата уредба, осветителната и отоплителната система!
  • Сменете течността в казанчето за измиване на стъклата с незамръзваща. Проверете перата на чистачките и антифриза!
  • При шофиране се съобразявайте с атмосферните и пътните условия. Не предприемайте рискови маневри при намалена и ограничена видимост.
  • Намалете скоростта при превключване на светлините от дълги на къси!
  • Ако попаднете в аквапланинг, отпуснете газта, не се опитвайте да спрете и не променяйте посоката на движение!
  • На дълъг път потегляйте подготвени със зареден догоре резервоар и с топли дрехи. Информирайте се за състоянието на пътищата!
  • Не потегляйте, ако всички в автомобила не са си поставили предпазните колани. Превозвайте децата, като използвате специалните обезопасителни системи!
  • Не пийте алкохол преди и по време на път!
  • При пътен инцидент или друга опасност на път незабавно се обадете на телефон 112!