Започнаха тестовете в новия център на Nokian Tyres в Испания

Nokian Tyres започна тестове в новия си тестови център в Санта Крус де ла Сарса, Испания. Всички 10 писти се използват за тестове на гуми в различни екстремни ситуации, а диаманта в короната е 7-километровата овална писта.

 “Всички наши тестови центрове са инвестиция в иновациите и разширяването на тестовите ни активности е голям и важен скок в развитието на компанията. Разнообразните писти и модерното оборудване в съоръжението ни в Испания ни позволяват да тестваме гуми на мокро и сухо, така че обилните дъждове и силните горещини да не ни изненадват. Тестовия център в Испания, в комбинация със зимния ни тестови център в Ивало, Лапландия, издига цялостната ни тестова способност на възможно най-високо ниво.”, Оли Сеппала, ръководител на научноизследователската и развойна дейност в Nokian Tyres

Новото съоръжение дава възможност на компанията да ускори производствените цикли на продуктите си и да затвърди позицията си на производител на първокласни гуми.

„Сега можем да тестваме гумите си в собствени тестови центрове във всички условия, за които те са разработени. Това е голямо конкурентно предимство за нас, особено взимайки предвид продуктите разработвани за пазарите в Централна и Източна Европа, както и тези за Северна Америка.“, пояснява Сеппала.

Новият тестови център вече има прякор: Hakka Ring. Във вътрешно състезание служителите на Nokian Tyres предложили около 150 прякора за новия тестови център. Hakka Ring победил, тъй като Hakka и Hakkapeliitta са добре познати продукти на марката Nokian Tyres, а и защото най-известните писти в света са наричани „Ring“.

Строителните работи по тестовия център започнали през 2018 г. Поради COVID19 те били прекратени за кратко, но продължили след стабилизиране на ситуацията и всички нужни мерки за безопасност били взети. Проектът е важна част от растежа на Nokian Tyres.

Всички различни писти са вече завършени, екип от специалисти е събран около тестовия център и кръглата сграда в сърцето на тестовия център, посетителският център също може да се ползва.

Факти за тестовия център на Nokian Tyres в Испания:

  • Локацията в Испания позволява целогодишно тестване не летни, всесезонни и зимни гуми.
  • В 300 хектаровата зона има различни тестови писти за тестване на сухо и мокро, както и високоскоростна овална писта, която позволява тестове до 300 км/ч.
  • Центърът използва предимно екологично технологии, като например над 1000 соларни панела, рециклиране на вода и бели покриви.
  • Nokian Tyres е ангажирана в проучване и разработване на нови био материали на мястото, които да позволят устойчиво разработване на продукти за в бъдеще.
  • Тестовият център в Испания е третото подред подобно съоръжение на компанията. То допълва мрежата от тестови центрове, които включват 700-хектаровото съоръжение в Ивало, Финландска Лапландия, както и съоръжение в близост до централата им в град Нокия, Финландия.