Завоят Параболика на Монца ще носи името на Микеле Алборето

От Монца обявиха, че прочутият завой Параболика ще бъде преименуван в памет на Микеле Алборето преди състезанието за Гран при на Италия във Формула 1 другия месец.

През 2021 г. се навършват 20 години от смъртта на Микеле Алборето. Петкратният победител в Гран при с повече от 200 старта във Формула 1, загина на 44-годишна възраст по време на тестове на спортен автомобил на пистата Лаузицринг в Германия.

По повод на годишнината, Автомобилният клуб на Италия взе решение да преименува известният последен завой Параболика на пистата Монца на Алборето.

Сега последният завой на пистата ще се казва “Curva Alboreto”, и ще бъде преименуван на церемония в събота преди Гран при на Италия. На церемонията ще бъдат поканени съпругата на Микеле – Надя, както и други от семейството на покойния пилот.  Ще присъства и президента на ACI Анджело Стичи Дамиани, катто и CEO на Формула 1 Стефано Доменикали.

Параболика е построен през 1955 г. и се е утвърдил като един от най-известните завои в света на моторните спортове. Той е дълъг десен, който се преодолява с много висока скорост и излиза на старт-финалната права на Монца.

Микеле Алборето е от Милано, най-големият град близо до Монца. Все още го смятат за един от най-големите пилоти в Италия. Той бе вицешампион във Формула 1 през 1985 г., когато се състезаваше за Ferrari. Алборето спечели 24 -те часа на Льо Ман през 1997 г., а също състезания в DTM и IndyCar.

Алборето отбеляза предпоследния си подиум във Формула 1 в Монца през 1988 г., когато завърши състезанието втори за Ferrari, след съотборника си Герхард Бергер.