Журналистите от Пресавто клуб България тестваха финалистите за Кола на годината на България за 2024 г.

Вчера автомобилните журналисти от Пресавто клуб България тестваха избраните от тях финалистите за Кола на годината на България за 2024 г.  Домакин на теста отново бе Лазурит 94 АД, чиито център отново бе отворен гостоприемно и за журналистите, и за представителите на автомобилните компании на финалистите.

Тази година конкурсът е с променен регламент. Причината са измененията, на автомобилния пазар в последните години. Затова сега категориите бяха доведени до три – една обща за Кола на годината и две специализирани за  Електромобил и Премиум автомобил. Всеки от претендентите може да участва в повече от една група.

В първия етап от конкурса участваха общо 59 претенденти. От тях  автомобилните журналисти излъчиха три групи от по пет автомобила, които ще участват във финалната фаза.

Тестовото шофиране беше организирано със съдействието на Лазурит 94 АД – официален вносител на Glasurit, един от най-големите производители на автомобилни бои и лакове в света, веригата бензиностанции OMV България и компанията УниКредит Лизинг.

Победителите в конкурса ще бъдат обявени на тържествена церемония в сряда, 20 март, в хотел „Метрополитън“ в София.

Финалистите за Кола на 2024 година: 

Кола на годината
BMW Серия 5
Peugeot 3008
Skoda Superb
VW Amarok
Volvo EX30

Електромобил
BMW i5
Hyundai Ioniq 6
Peugeot e3008
VW ID.7
Volvo EX30

Премиум автомобил
BMW XM
BMW Серия 5
Mercedes E-Class
VW Touareg
Volvo EX30