„Елфуел“ – ензимна добавка за всички течни горива, създадена в България

Има много и различи добавки за горивото на автомобила. Повечето са различни смеси на органични разтворители. Но не е често срещано явление, да са природни добавки на биологична ензимна основа. Нарича се „Елфуел“ и единствена на пазара. На всичко отгоре е създадена от българка – Румяна Христоскова.

„Елфуел“ доставя свързан атомен кислород в горивото, който участва активно в процеса на  горене на горивото. Добавката се получава от природни растителни продукти след специфична трансформация посредством активното участие на биологичните продукти – ензими и ферменти.

Ензимите са продукти на синтеза от всички живи организми в природата , чиито специфични свойства са да катализират, разкъсват, преместват и събират различни молекули  в биохимични групи, като създават биологични съединения.

Такава биотрансформация се извършва в процеса на производство на „Елфуел“. Ензимите разкъсват и разграждат сложните органични природни съединения на по-прости, кислородосъдържащи вещества. Те са в основата на добавката, която при смесване с течните горива, позволява на кислородните атоми, усъвършенстват  процеса на изгаряне в горивната камера.

Подобреното изгаряне е доказано от направените замервания на изгорелите газове, отделящи се след изгарянето. Всички лабораторни изследвания са направени от лаборатория „Хеспа“, която е Регистрирана, сертифицирана и лицензирана според националните и международните стандарти.

Резултатите са с 83% намаляване на изгорелите въглеродни емисии в изходящите газове на ауспуха. Така се намалява токсичността и замърсяването на въздуха. С 33% спада нивото на токсичния въглероден оксид. Със 17 % намаляват азотните оксиди, които имат дразнещ киселинен ефект върху лигавицата на очите и белия дроб. С 15% намаляват вредните прахови частици.

По време на представянето на добавката в Съюза на българските журналисти, хора и фирми, които вече използват „Елфуел“ споделиха и своите впечатления. А те са доста позитивни. Освен това „Елфуел“ може да се използва и при дизелови, и при бензинови двигатели.

Например постига се чувствителна икономия на гориво в порядъка на около 10 %. Данните са от австрийски и български фирми. Освен това се подобрява мощността на двигателя и се увеличава детонационната му устойчивост. Същевременно с е намалява шума на двигателя по време на работа.

Подобрява се също така студения старт и запалването. Редуцира се отлагането на сажди в PDF филтъра. Предпазва от образуването на смолисти отлагания  по EGR клапана и удължава живота му.

„Елфуел“ се произвежда от българо-австрийската фирма ИАНПИРОС. Тя притежава две международни сертификации.