Екипът на Monster Energy Honda окупира подиума в първия етап на рали Мароко

Отборът на Monster Energy Honda зае целия подиум след първия етап на рали Мароко. Хоан Бареда изпревари всички, за да грабне първото място и в етапа, и в общото временно класиране. Рики Брабек и Пабло Кинтанила бяха по следите му, и заеха следващите места в класирането – 2-о и 3-о. така подиума бе окупиран от пилоти на Honda.

Първият „истински“ етап на рали Мароко бе и първият триумф за Monster Energy Honda. Въпреки че ралито едва започва, резултатът от първия ден се оказа много оптимистичен за състезателите на Honda CRF450 RALLY на финала в Загора.

През деня бяха изминати общо 288 км в специалния етап, разделени на три различни сегмента. Началните километри бяха по бързи, прашни трасета, преди да преминат към около 30 км дюни в сърцето на Ерг Чегага. Ездачите се натъкнаха и на много труден навигационен участък с маршрути извън трасето. Те бяха допълнително възпрепятствани от суровите метеорологични условия, където огромна пясъчна буря създаде доста коварна езда. Последната част от маршрута се разигра по каменисти трасета.

Бареда даде бързо темпо и скоро поведе в класирането. Съотборникът му Рики Брабек го последва, като двойката завърши останалата част от дългия етап заедно. На финала в Загора Бареда пресече 1:10 мин. пред втория Брабек и почти на три минути от съотборника си Пабло Кинтанила, който стана 3-и. Той беше доста несигурен по прашните трасета на Чегага. Четвъртият пилот на тима Хосе Игнасио Корнехо, който изглеждаше готов да се изкачи на подиума през деня, направи грешка в навигацията, преди да зареди с гориво и изостана на няколко минути на съперниците си, като в крайна сметка стана 7-и за деня.

Днешната отсечка е с дължина 330 км, който вече е познат на състезателите, тъй като маршрутът ще бъде в обратна посока ва първия етап. До края на деня ездачите ще направят преход от над 600 км.