Евертс срещу Кайроли и рекордите

Пилотът на Red Bull KTM Factory Racing Антонио Кайроли влезе в 19-ия си сезон като пилот на Гран При. Италианецът може и да е вече ветеран в спорта, но той все още е в състояние да печели победи в Гран при, да се качва на подиума и да печели точки през този сезон. Той го доказа през 2020 г., когато завърши трети в световното първенство по мотокрос MXGP и спечели три Гран при. На първия старт в Русия бе втори в първия манш, а втория не завърши.

Докато тялото му не започне да го разочарова, Кайроли отново ще бъде сред основните играчи през 2021 г. Дощказа го на трасето в Орльонак. Разбира се, сицилианецът все още гони най-великия пилот на всички времена Стефан Евертс. Щом става въпрос за повечето победи и световни титли и най-добре е да чуем мнението на Евертс за добрия му приятел.

Стефан Евертс казва: “Той е напълно различната личност за мен. Как се грижи и се справя с нещата. За мен той винаги е бил фантастичен посланик за мотокроса. Някои пилоти или деца, не искат да прекарват времето си с пресата или медиите. Това е жалко. Мисля, че е много важно, защото спортът ни е малък и трябва да го популяризираме, за да извлечем максимума от него. ”

Това, което впечатли най-много Евертс в работата на Кайроли, беше колко организиран беше италианецът в подготовката си и колко добре организира уикенда си. Евертс също беше майстор в организирането, но дори той беше изненадан от младия тогава италиански ездач.

Белгиецът казва: „Това, което забелязах, когато го взехме в KTM, беше играта му, как беше подредил нещата, как работеше и се справяше с всичко. Отне ми толкова много години, за да стигна до този момент. Но видях, че Тони е организирал това много по-рано, докато на мен ми отне много време. Когато спечелих четвъртото си първенство, все още не бях разбрал системата си. В последните години бях я разбрал – как да се подготвя, как да карам и също да се настроя психически. Но Тони много бързо го прави и се организира. Това е и една от причините той да спечели толкова много шампионати”.

А що се отнася до това кой е най-великият пилот на Гран при за всички времена, дали е Евертс или е Кайроли. Десеткратният световен шампион по мотокрос със 101 победи в Гран при, както винаги, е скромен в оценката си за Кайроли.

той казва: „Хората забравят и това е нормално с напредването на възрастта. Но след това се появяват някои медии, които пишат тези истории за мен и напомнят на хората. Знаете ли, честно казано никога не съм знаел, че съм спечелил 11 състезания в Мотокроса на нациите. Знаех че сме спечелили пет пъти като отбор и сме загубили няколко, които трябваше да спечелим. Може и да са седем победи, но аз вече не съм толкова зает със статистиката. Искам да кажа, че кой има девет, кой има 10, кой печели повече Гран при, вече не ме интересува толкова много. Казах го преди. Нямам проблем, ако Тони също спечели 10 шампионата. Може би друго силен пилот от бъдещето. Например Прадо може би ще трупа титли в шампионата.”

Така че, шансовете за победа на в световното първенство на Антонио Кайроли през 2021 г. са по-малки, отколкото преди 10 или дори преди 5 години. Никой не смята, че италианецът ще счупи някои рекорди през 2021 г. Дори сам той, човекът, който гони за тези рекорди .