Еванс печели Арктик рали Лапландия, Рованпера отпада с технически проблем

Претендентът за титлата в Световния рали шампионат Елфин Еванс спечели Арктик рали Лапландия във Финландия. Съотборникът му в Toyota Кале Рованпера получи технически проблем при завръщането си в ралитата.

Фабричното дуо Toyota беше включено в снежното рали, за да събере данни за своите автомобили GR Yaris Rally1 преди втория кръг от WRC – рали Швеция от 15 до 18 февруари.

Евънс взе победата с разлика от 5:02.3 мин. от финландския рали шампион за 2022 г. Мико Хейкила. Разликата е голяма, след като проблеми засипаха дълговременния лидер в състезанието Кале Рованпера. Той се състезава в първото си рали, откакто тази година избра да участва в WRC в ограниче0на програма.

Настоящите шампиони на WRC Рованпера и навигаторът Йоне Халтунен, които ще започнат частичния си сезон на WRC в Швеция, водеха ралито през 11 от 12-те етапа, преди да възникне технически проблем на последния.

Финландската двойка водеше пред Евънс и навигатора Скот Мартин с 24,6 секунди в петък вечерта, след като Рованпера спечели четири от петте етапа.

Rovnapera увеличи преднината до 54.5 сек., след като постави поредица от блестящи етапни времена, преди ралито му да приключи на последния етап, давайки победата на Еванс. Така Рованпера спря на няколко километра от финала на последния етап. Все пак пилотът е доволен, тъй като направиха настройките на колата за рали Швеция.

Евънс спечели финалния етап на ралито с 42,6 сек. пред Хейкила, управлявайки новата кола на Toyota GR Yaris Rally2, за да спечели победата от финландеца.

Евънс е доволен и каза: „Беше наистина полезно да дойда и да участвам в ралито. Да имаш пробег на сняг и лед е огромно предимство, защото това е толкова уникална настилка, така че трупането на опит беше важно.“

Шефът на отбора на Toyota WRC Яри-Мати Латвала също се състезава в ралито, завършвайки 20-ти зад волана на Toyota Celica ST185.

Пилотите на японската марка от WRC Challenge Хикару Когуре и Юки Ямамото участваха и влязоха в топ 10.  Двете коли GR Yaris Rally2 те станаха 9-и и 10-и в общото класиране.