Дебют на четири от най-наточените модели на Ford

Вече писахме, че фирмата Мото-Пфое – официален вносител на Ford в България, чества своята 30-годишнина. Вчера в шорума на Мото-Пфое в Младост, бяха представени четири от най-новите автомобили на марката. Това бе като увертюра на честването на юбилея. Затова у нас пристигнаха “най-наточените” автомобили от гамата – Mustang MACH-E, Mustang MACH 1, Puma ST и Explorer PHEV. Те правят дебют не само в България но и за първи път в Централна и Източна Европа.Всеки от тях е най-доброто, което Ford може да предложи в съответния сегмент.

За върхът от четирите премиери определено може да се смята новият, дългоочакван, високотехнологичен 100% електрически Mustang MACH-E. Електромобилът има дизайн и стилистичните елементи като на легендата Mustang. Във версията си GT, Mustang MACH-E дава ускорение от 0 до 100 км/ч за по-малко от 5 секунди. Електрическата задвижваща система е с мощност от 465 к.с. и въртящ момент от 830 Нм.

Специалната версия Mustang Mach-E GT Performance Edition. Автомобилът е с 480 к.с. и 860 Нм. Ускорението му е  от 0 до 96 км/ч за 3.5 секунди. MACH-E предлага пробег от до 610 км с едно зареждане. За презареждането на батериите бъдещите собственици на електромобила ще могат да разчитат на повече от 125 000 локации в 21 европейски държави, събрани в приложението FordPass Charging Network.


Другият Mustang с конвенционален двигател е още по-як и екстремен. Задвижването е със специално доработен 5,0-литров, V-образен, осемцилиндров бензинов двигател. Той е с максимална мощност от 460 к.с.  при 7500/мин. и максимален въртящ момент от 529 Нм при 4600/мин.  MACH 1 се предлага във версия с шестстепенна ръчна предавателна кутия TREMEC, а също и с 10-степенна автоматична трансмисия, която е специално калибрирана на модификацията.

Легендата при спортните автомобили на марката е с лимитираната суперспортна версия MACH 1.  Автомобилът се предлага идва в Европа за първи път и то със специално доработен двигател,  екстериорни елементи и панели, уникални 19-цолови джанти. Освен това има избор между осем екстериорни цвята, допълнителни винилови апликации и контрастни елементи. Има специално разработен аеродинамичен пакет, MagneRide 2 регулируемо окачване, Active Valve Performance изпускателна система и др.


След Fiesta и Focus, с означението за спортни емоции ST се сдоби и Puma. Това също е премиерен за България  автомобил. Puma ST  е с 1.5-литров EcoBoost бензинов двигател, който е в генерира максимална мощност от 200 к.с. и максимален въртящ момент от 320 Нм. Колата ускорява  от 0 до 100 км/ч за 6.7 сек. Тя е с 6-степенна ръчна предавателна кутия. Така спортният  SUV може да развие  максимална скорост от 220 км/ч.


Благодарение на системата Drive Modes, водачът има възможност да избира между четири режима на поведение на своята машина, в това число Normal, Eco, Sport и Track. Електронната стабилизираща програма е с три режима на работа. Освен това Ford Puma ST дебютира със специално разработени за модификацията гуми Michelin Pilot Sport 4S. Колата е с оптимизирани спортно окачване и управление, по-големи спирачни дискове, тематично изпълнен интериор със седалки на Recaro с подгряване, нова изпускателна система и др.


От всички премиери “най-кротък” сякаш изглеждаше гигантът Ford Explorer PHEV. Но това бе само привидно, тъй като изцяло новият 7-местен зареждаем хибрид Explorer PHEV предлага респектиращи максимална мощност от 457 к.с. и максимален въртящ момент от 825 Нм. На ток тази грамада може тихо да измине до 48 км.

Могъществото на задвижващата система на Ford Explorer PHEV го прави  най-мощното хибридно предложение на марката. Тя е съставена от трилитров, V-образен, 6-цилиндров EcoBoost двигател, електромотор, литиево-йонна батерия с капацитет от 13.6 киловатчаса и интелигентна система за задвижване на четирите колела. Тя разполага с Terrain Management System с избор между седем режима на работа.
В оборудването на Explorer PHEV са включени адаптивен круз-контрол с функция за автоматично следване на трафика и задържане  в средата на пътното платно, спирачен асистент, луксозна аудиосистема на B&O, интернет свързаност и др.