Двойна победа на Цветан Илиев на Словакия ринг, повежда в шампионата

Българският пилот Цветан Илиев спечели първите си победи с Формула Renault на пистата Словакия ринг в общото класиране. Той бе първи и двете състезания в общото класиране с всички Формули в „Карбония къп“. С тези две спечелени старта и второто място от първото – на мост преди месец, Цецо вече е лидер във временното класиране на шампионата.

Досега Илиев е печелил много победи и титли на писта, но за първи път се качва на най-високото стъпало на подиума с кола от Формула Renault. Той купи автомобила си в началото на тази година. След един тест и първия кръг на пистата Мост, Илиев стартира за втори път в шампионата в „Карбония къп“.

На старта на Словакия ринг Цецо кара самостоятелно. Отборът, който подържа колата му по същото време беше на италианската писта Имола за друго състезание. Така Цецо се договорил с друг отбор на негови приятели, които само му докарали болида и му сипвали бензин на състезанието. На практика, сам си е обслужвал колата и сменял гуми. Но и това го има в спорта.

Състезанието бе на 5 май, на Словакия ринг, близа до Братислава. Много бърза писта, на която някои завои се взимат на 6-а предавка с пълна газ и скорост от около 230 км/ч. На квалификациите българският пилот зае втора позиция и тръгна от първа редица. Пред него бе само един чешки пилот от Формула Глори.  Тя е с двигател 2000 куб. см., с 200 к.с., но е с със 100 кг по-лека и по-мощна от Формула Renault. Чехът, който го победи на Мост повежда, но получава технически проблем и спира на 4-ата обиколка. Така отваря вратата към победата за Цецо.

Цецо Илиев коментира: „Този път бяха по-малко коли – 12. Чехът ми взе старта отново. Много е бърз и прави почти всяка седмица тестове. Както се оказа обаче, получи повреда в карето и спря. Нямаше проблеми да спечеля. Всъщност, проблем се появи и в моята кола. Над 180-200 км/ч. се появиха някакви тежки вибрации. Първоначално помислих, че съм спукал гума. Оказа се, че всичко идва от една разхлабена планка. Заварихме я и всичко си дойде на мястото за второто състезание. Нямаше проблеми да го спечеля.“

Във второто състезание основния конкурент на Илиев не може да си оправи болида. Затова се качва в кола, отстъпена му от друг отбор, но и този път нашия пилот печели безапелационно второто състезание. Този път в пряка конкуренция. Така Цецо Илиев с три победи е лидер във Формула Renault, а с второ и две първи места, оглавява общото класиране.

Следващият старт от календара на „Карбония къп“ е на пистата Лаузицринг в Германия. Този старт Цецо Илиев ще го пропусне, тъй като разходите за участие – пътуване, гуми и поддръжка на колата са много и не са по-възможностите му. Затова го пропуска. Цецо ще стартира на по-следващото състезание, отново на познатата за него писта Мост.