Да Коща в първа победа за сезона, Вандоорн поведе в шампионата

Шампионът от шестия сезон в историята на Формула Е Антонио Феликс да Коща завоюва своята първа победа за тазгодишната кампания в изцяло електрическия шампионат след едно контролирано и безгрешно каране във втората надпревара в Ню Йорк.

Португалецът започна състезанието в Голямата ябълка от първото място, след като се възползва от наказанието на вчерашния победител Ник Касиди. Новозеландецът спечели квалификацията, но трябваше да стартира последен и да мине през алеята пред боксовете, след като неговият екип смени батерията в колата му. Причина за това бе тежкият инцидент от самия край на вчерашната надпревара.

В днешния старт Да Коща поведе още при изгасването на червените светлини и изпусна водачеството само за една обиколка, когато той активира своя атакуващ режим. Още в следващия тур това стори и Щофел Вандоорн, който се движеше трети и след активацията си отново се върна на третата позиция зад Да Коща и Алекс Симс.

Цялата драма в днешното състезание дойде във втората му половина, когато всички пилоти в челото бяха използвали своя атакуващ режим. Първо Вандоорн атакува успешно Симс 19 минути преди края в спирането за шестия завой.

След това Ник де Врийс, Мич Евънс, Симс и Сам Бърд имаха няколко страшни момента в спирането за шестата крива, когато дори се стигне до буквалното политане на коли заради голямата бабуна от вътрешната страна на завоя. За щастие не се стигне до големи инциденти или контузии, а в крайна сметка третото място днес бе спечелено от Евънс.

Заради слабото си състезание днес швейцарецът загуби първата позиция в генералното класиране, в което водач с актив от 155 точки е Вандоорн. Мортара е втори със 144, а тройката със 139 затваря Евънс, който днес изпревари Жан-Ерик Верн, който отново записа нула в Голямата ябълка.
Сезонът във Формула Е продължава след две седмици с двете надпревари в британската столица Лондон. След стартовете в Лондон ще остават само две състезания до края на кампанията, като те ще се проведат в Суел (Южна Корея) на 13 и 14 август.