Дамско рок парти на третата вечер на Midalidare Rock In The Wine Valley

Дами канят! Не, не е българският хитов филм, а нежните вокалистки на тежкия метъл, събрали се на  сцената на Midalidare Rock In The Wine Valley. Три от четирите банди, с изпълнение на третата вечер бяха с жени вокалистки. Естествено, финалът беше с невероятните и здраво забиващи нидерландци Within Temptation,  водени от Шарън ден Адел .

На един фестивал женските вокали в метъла не са за испускане. Преди години го направиха в Каварна, където част от програмата бяха Доро Пеш, гостувала на първия фест в Мидалидаре, и Тария Туронен. Рецептата се оказа добра, а стадиона – пълен. Същото бе и в третата фестивална вечер на Midalidare Rock.

Първи на сцената излезе гръцката банда Project Renegade. Вокалистката Мариана се раздаде преди да сцената да ги заместят швейцарците от Shakra. Тук вокалът бе мъж – Марк Фокс, който е в групата от 2014 г. Хард рокаджийте от Швейцария имат 12 студийни албума, а турнето им е в подкрепа на последния –  “Mad World”, издаден през 2020 г., но заради пандемията нещата и при тях са се объркали. Все пак парчета като “A Roll of the Dice”, “I Still Rock”, “Too Much Is Not Enough”, звучат доста добре.

Отново дойде ред на много яка група – Beyond The Black. Симфоник метъл бандата от Манхайм, Германия  е за първи път в България. И то навръх рождения ден на вокалистката Дженифър Хабен. Така още в началото на концерта, хиляди изпяха “Happy Birthday”, поздравявайки Дженифър. Тя и момчетата около нея пък поздравиха металягите с много здрави парчета. Някои от тях бяха от новия албум „Horizons“, излязъл в средата на 2020 г.

Within Temptation са за трети път в България. Но за първи път опитват българско вино директно в избата на Мидалидаре. Със сигурност нашият екип установи, че всички от нидерландската банда са дегустирали отбрани вина от избата. Но на всичси и най-вече на вокалистката Шарън ден Адел, са допаднали пенливите вина. Те всъщност са най-новата продукция в Мидалидаре и се представят за първи път пред широка публика непосредствено преди и по време на фестивала. А повярвайте, и пенливите вина, родени в Мидалидаре си ги бива. Феновете можеха и с радост ги пробваха.

После Шарън ден Адел, който е от основателите на Within Temptation наистина се раздаде на сцената. Последни екипът ни гледа бандата на фестивала Graspop Metal Meeting в Белгия през 2019 г. Там също бандата бе хедлайнер. На Midalidare Rock  обаче като че шоуто беше по-добро. Донякъде, заради новите песни, създадени по време на пандемията.

Песента “Sounds оf Freedom” бе посветена на Украйна, а Шарън ден Адел развяваше украинското знаме, докато групата я изпълняваше. Естествено, не мина и без хитовете като “Faster”, “Paradise”, “Sanctus Empiritus” и др. Изобщо, Within Temptation направиха традиционното си яко шоу, което беляза третата фестивална вечер.

След няколко часа започва четвъртият и последен фестивален ден. Наистина фетовете ги очаква нещо страшно – Silent Winter, Freedom Call, Ugly Kid Joe, The Dead Daisies и метъл машините Judas Priest начело с легендарния Роб Халфорд.

Снимки Димитър Илиев и Midalidare Rock