В Барселона представиха световните серии MiniGP

Президентът на ФИМ Хорхе Виегас и изпълнителният директор на Dorna Кармело Еспелета стават партньори и представиха най-новата част от пътя към MotoGP – световните серии MiniGP на ФИМ. Това стана на официална пресконференция на пистата Каталуня край Барселона.

Президентът Виегас и Кармело Еспелета представиха новия проект, към който на сцената се присъединиха изпълнителният директор на Ohvale Валерио Да Лио и Уейн Доран от отдела за мотоциклетни състезания на Pirelli. MOTUL беше представен и като нов партньор на проекта, предлагащ висококачествени смазочни материали за световните серии MiniGP.

MiniGP на ФИМ е предназначена да обедини и стандартизира състезания от MiniGP от цял ​​свят под един и същи чадър. Целта е да се създаде еднаква платформа за младите състезатели по целия свят, за да повишат своите умения и възможности. Федерациите и CONU (континентални съюзи) от цял ​​свят могат да кандидатстват за участие в сериите.

Тримата най-добри състезатели във всяко национално, регионално или континентално състезание през 2021 г. ще бъдат поканени да се състезават на световния финал във Валенсия преди Гран при на Валенсия. Победителят в Световния финал, в зависимост от възрастта и местоположението, респективно националността, ще си осигури място в една от програмите Road to MotoGP на следващото стъпало в кариерата си.

Виегас и Еспелета откриха пресконференцията, представяща проекта, преди да бъдат представени два от мотоциклетите OHVALE GP-0 160, които ще се състезават на финала във Валенсия. Една от демонстрационните машини беше в цветовете на италианското знаме, с която трябва да се състезава най-добрият от серията MiniGP Италия от 2021 г. Другата бе с цветовете малайзийското знаме, за първите трима от серията MiniGP на ФИМ в Малайзия.

Италия и Малайзия са само две от първите седем шампионата, включени в новата серия, които бяха обявени през април. Към тях са още Франция, Холандия, Северна Америка, Испания и Великобритания.

Сега още пет състезания също са потвърдени като част от проекта: Алпе Адрия, Индонезия, Ирландия, Португалия и Катар. Сериите MiniGP  Катар започват в края на 2021 г. и следователно ще бъде първата купа, която ще бъде включена в шампионата на ФИМ MiniGP през 2022 г.