Вълнуващ, ефектен, електрически: 2022 ще бъде годината на Opel Astra

Opel впечатли клиентите и експертите тази година с новите Mokka и Mokka-e, световната премиера на Astra, уникалната Manta GSe ElektroMOD и много други модели. Това се подчертава и от многобройните награди за Opel (като „Златен волан 2021“ за Mokka-e), които може да видите във видеото в социалните медии „Най-доброто от Opel 2021“. През 2022 г. богатият на традиции немски производител на автомобили ще продължи по пътя си към превръщането на марката в ефективна, електрическа и вълнуваща. Най-важният за бранда Opel модел е новото поколение Astra, което се очаква в първото полугодие на годината.

2022 г. е специална за Opel и по друга причина. Годината ще отбележи 160-ата годишнина от Адам Опел, който положи основите на компания, която се превърна от фабрика за шевни машини и един от най-големитеи производители на велосипеди в света до международно уважавана автомобилна марка. След 160 години Opel отново се трансформира, от производител на автомобили в иновативна компания предлагаща електрическа мобилност. До 2028 г. Opel планира да предлага само електрически превозни средства в Европа.

Новите модели Opel Astra, Grandland и Rocks-e

Още в началото на годината Opel ще се завърне с пълна сила в завода в Айзенах. Производството на новия Grandland (включително електрическите plug-in хибридни варианти) ще започне там през януари и флагманът на SUV скоро ще бъде пуснат в продажба. Новият Rocks-e, който се предлага в Германия е на линия. Първият SUM (средство за устойчива градска мобилност) на Opel може да се управлява в Германия от 15-годишни младежи, които притежават свидетелство за управление на МПС.

Докато най-малкият Opel, Rocks-e, привлича вниманието в градския трафик, най-големият Opel, новото Movano, ще влезе в активна експлоатация – също като изцяло електрическият Movano-e. Това означава, че клиентите вече могат да избират и акумулаторна електрическа версия на всеки лекотоварен автомобил от гамата LCV на Opel. В допълнение, от края на тази година новият електрически ван Opel Vivaro-e HYDROGEN с горивни клетки също е наличен, предоставяйки пробег от повече от 400 километра в цикъла WLTP и зареждане с водород само за три минути.

Opel продължава да развива напред електрификацията на марката и нейните модели – от леки превозни средства (известни още като четириколки) до лекотоварни автомобили. Фокусът на вниманието през следващите месеци ще бъде изцяло върху новото поколение на Opel Astra. След премиерата си през септември 2021 г., новият Astra Tourer с пет врати се очаква да бъде пуснат в продажба през следващата година. Изцяло електрическата Astra-e ще бъде налична през 2023 г. Astra Sports Tourer скоро ще отпразнува официалната си световна премиера. Комби версията на бестселъра също ще се предлага както с конвенционално, така и с електрическо plug-in хибридно задвижване. До средата на 2022 г. ще бъдат електрифицирани 11 модела на Opel, включително цялото портфолио LCV.

Юбилеите на Opel през 2022 г.

Opel има дълга традиция да развива своята марка и модели, за да отговори на предизвикателствата на бъдещето. В 160-тата година от историята на компанията това се демонстрира по-специално от успешните Astra и Corsa. Corsa стартира преди 40 години, през есента на 1982 г. Оттогава до сега най-продаваният малък автомобил многократно подчертава как Opel съчетава най-добрите технологии и ги предлага на клиентите си във всеки клас, доказателство за което са високите продажби и множеството получени награди.

Не без причина Astra и нейният предшественик, Kadett, се възприемат като еталони в компактния клас. Преди 60 години е лансиран Opel Kadett A, автомобил, който играе решаваща роля в оформянето на пазарния сектор за десетилетия напред. И двете серии – Kadett/Astra и Corsa – съчетават традиция с иновации във всяко ново поколение и превръщат представата за бъдещата мобилност в действителност.

Opel е на път към бъдеще без CO2, и то не само със своите модели и модерни задвижващи системи. Марката демонстрира напредък в няколко аспекта. Opel и Stellantis напредват с плановете си за изграждане на “гига-фабрика” за акумулаторни клетки в Кайзерслаутерн през следващата година. Междувременно в Рюселсхайм планът за трансформиране на централата на Opel в зелен кампус става действителност.