Връщат лавровите венци на победителите във Формула 1

Тази седмица керванът на Формула 1 се насочва към британската писта „Силвърстоун“ където в съботния ден ще се проведе първото в историята на шампионата спринтово състезание.

То ще бъде с дължина от 100 километра или 17 обиколки на трасето, на което на 13 май 1950 г. се провежда първата надпревара във Формула 1. Резултатите от това състезание ще формират стартовата решетка за неделния старт, като първите трима от него ще вземат и точки за шампионата (първият – 3, вторият – 2, третият – 1).

Сега от Формула 1 разкриха и как точно ще протече церемонията след края на тези 100 състезателни километра, след като по-рано бе потвърдено, че първите трима в тях няма да се качват на подиума. Вместо това те ще направят една почетна обиколка на пистата и ще бъдат окичени с лаврови венци. По този начин в спорта ще бъде върната традиция, която бе позабравена през последните десетилетия, тъй като въпросните венци прикриват спонсорските лога по овъролите на пилотите.

„Спринтът е чисто нова идея и е вълнуващ формат и затова имахме чувството, че трябваше да измислим специален момент и за след състезанието. Този момент почита седемте десетилетия на история в спорта и го комбинира с доза модернизъм, точно както и спринтът“, заяви Алекс Молина, директор по церемониите във Формула 1.

Спринтовите състезания бяха въведени на тестова основа за сезон 2021 във Формула 1. Те ще бъдат част от три от уикендите през кампанията, първият от които е на „Силвърстоун“. Вторият се очаква да бъде на „Монца“ в началото на септември, а третият на трасе извън Европа в заключителния етап на годината.