Висококачествен, симпатичен и изцяло дигитализиран – световна премиера на новия ID.3

Свеж дизайн, висококачествени материали и последно поколение асистиращи системи – това е новият ID.3. Две години и половина след пазарната премиера на първото поколение, изцяло електрическият бестселър на Volkswagen излиза на пазара напълно обновен и с много подобрения. В допълнение към най-новите софтуерни решения, компактният електромобил се отличава с освежена външност и значително по-изискан интериорен дизайн. Новите цветове на цветовата палитра на външните лакови покрития е разширена с нови тоналности  като Dark Olivine Green, а висококачествените, екологично устойчиви материали без животински произход във вътрешното пространство отразяват изцяло последователната стратегия на Volkswagen при електрическата моделна фамилия ID.

Външен дизайн – по-ярък стил и по-добра аеродинамика. Външното оформление на компактния електромобил се отличава с освежен и по-ярък стил – предната част с оптимизирани въздушни отвори и големи лакирани повърхности придава самоуверено и приятелско изражение на новия ID.3, като съществен принос в това отношение има и новата предна броня. Предният капак вече изглежда по-дълъг вследствие на отстраняването на черната лента под челното стъкло и добавянето на вдлъбнатини в страничните панели, които издължават визуално предницата. Мерките за оптимизация на въздушния поток около предните колела (т.нар. „въздушна завеса“ или „Air Curtain“) са се отразили положително на аеродинамиката. В задната част разделените на две задни светлини осветяват за първи път и капака на багажника.

Вътрешен дизайн – висококачествени и екологично устойчиви материали без животински произход. Интериорът на новия ID.3 съчетава модерен дизайн и екологични материи. Прецизните шевове в контрастен цвят придават по-изискано излъчване, а в облицовките на  вратите и тапицериите на седалките стилистите на Volkswagen са използвали микрофибърната материя Artvelours Eco, в чиито състав влиза 71% рециклиран материал. Така наречената „вторична суровина” е продукт на рециклирането на пластмасови отпадъци, които преди това са били употребени и изхвърлени поне веднъж. По отношение на своя външен вид, усещане на допир и издръжливост, свойствата на Artvelours Eco не отстъпват по нищо на конвенционалните материи от първични суровини. В допълнение е важно да се подчертае, че в нито един от детайлите във вътрешното пространство не са използвани материали с животински произход.

Многобройните предложения от страна на клиентите по целия свят бяха оценени по достойнство и внедрени като подобрения в отделни елементи и като цялостно обогатяване на стандартното оборудване. Меките повърхности от пенополимери на арматурното табло създават изцяло ново усещане при докосване, а оформените по нов начин облицовки на вратите също се отличават с по-меки и по-големи по площ повърхности.

Интелигентна свързаност от самото начало. Включените в стандартното оборудване на модела функции като Plug & Charge, която идентифицира автоматично автомобила и стартира процеса на зареждане при включване на зарядния кабел в станцията и интелигентната програма за планиране на маршрута e-Routenplaner дават възможност за още по-лесно и комфортно зареждане на новия ID.3. При интелигентното планиране на по-дълги пътувания, системата изчислява оптимално местоположението на всички необходими спирки за зареждане така, че крайната цел да бъде достигната максимално бързо. В този процес системата отчита също актуалната пътна обстановка, тежестта на трафика, прогнозите за неговото развитие и промените в нивото на заряд на акумулаторната батерия.

Броят и местоположението на местата за зареждане се изчисляват динамично и зависят от мощността на зарядните станции. Благодарение на всичко това, e-Routenplaner може да предложи на водача избор между две кратки зареждания с висока мощност и едно дълго зареждане с ниска мощност. Освен това системата предлага надеждна информация и за заетостта на зарядните станции, като заетите въобще не се включват в маршрута. Собственикът може да добави в системата обекти от особен интерес (POI), както и да ги прехвърли бързо и удобно в навигацията на автомобила с помощта на безплатното смартфон приложение We Connect ID Арр.

Moдерно и интуитивно управление на функциите. Новият ID.3 разполага със софтуер от последно поколение, който повишава производителността на системата и е в състояние да получава безжични актуализации ОТА (Over-the-Air). Компактният блок на контролните прибори пред водача използва екран с диагонал 13,4 сантиметра (5,3 инча) и се управлява чрез бутоните на мултифункционалния волан. Централният сензорен екран с диагонал 30,5-сантиметра (12 инча) вече е част от стандартното оборудване и служи за управление на функциите на навигацията, мобилния телефон, мултимедията, системите за асистенция на управлението и настройките на автомобила. Удобното разположение над централната конзола е допълнено от структурата на менютата, в която са отчетени и много желанията на клиентите. Наред с останалото, тя вече предлага по-ясна подредба, в която менюто за зареждане вече е част от първото ниво на сензорния екран.

Предлаганият като допълнително оборудване head-up дисплей с разширена реалност (AR-Head-up-Display) осигурява в непосредственото зрително поле на водача върху челното стъкло не само информация за скоростта и други основни данни за пътуването, а и водене по маршрута с динамични показания на навигационната система. От гледна точка на водача те изглеждат като виртуални насочващи символи, плаващи в пространството на разстояние десетина метра пред автомобила, чиято триизмерна перспектива показва недвусмислено посоката, която трябва да поеме.

Системи за асистенция на водача от последно поколение. Допълнително предлаганата система „Travel Assist с данни от пътния трафик“3 вече е на разположение и при ID.3. На базата на системата за адаптивен контрол на скоростта и дистанцията „ACC“ в диапазона от 0 км/ч до максималната скорост и системата за предупреждение при напускане на лентата „Lane Assist“, която контролира активно управлението, новата комплексна система за асистенция на водача надгражда възможностите на две изпитани и доказали се в практиката системи, които при новия ID.3 използват пълна мрежова свързаност. Това означава например, че при наличие на данни от рояка, за Travel Assist е достатъчно да разпознае само една от ограничителните линии на лентата на междуградски отсечки, за да поддържа движението автоматично в нея.

Volkswagen се движи уверено по пътя way to ZERO. VW VW достигна още един крайъгълен камък по пътя към превръщането си в софтуерно ориентиран доставчик на мобилност без вредни емисии. От момента на премиерата на моделното семейство ID. досега са произведени над 600 000 ID. модели, използващи модулната технологична платформа за модели с електрическо задвижване (MEB). Продуктовата гама на Volkswagen вече включва шест ID. модела, а освен в заводите в германските градове Цвикау и Дрезден, от есента на 2023 година новият ID.3 ще се произвежда и в главния завод на марката Volkswagen във Волфсбург