Випс спечели и основното състезание от Формула 2 в Баку

Естонецът Юри Випс (Hitech) записа своята втора последователна победа във Формула 2 след като триумфира в основното състезание от третия уикенд за годината в Баку.

След като вчера той триумфира във второто спринтово състезание, в което потегли трети, днес той стартира втори и още до първия завой изпревари своя съотборник Лиам Лоусън. На излизането от първата крива, новозеландецът бе на път да загуби и второто място от Тео Поучер (ART), което го накара да притисне французина почти до стената. Тази маневра донесе десетсекундно наказание на Лоусън, който след него финишира шести.

Самият Поучер бе въвлечен в инцидент на трети завой, в който от надпреварата отпадна Маркус Армстронг (DAMS), като и Поучер, който се добра до бокса, но се отказа от състезанието заради болки в лявата китка. А заради този инцидент Дан Тиктъм (Carlin) също отнесе десетсекундно наказание, което го прати на осма позиция на финала.

Британецът спря още в края на първия тур заради счупено предно крило, а след това изкара много дълъг стинт с гумите медиум преди да сложи супер меките в последните обиколки. Заради наказанието си обаче, той нямаше как да се бори за нещо повече от осмото място и двете бонус точки за най-бързата обиколка, които той спечели.

Отпред след целия хаос в първите обиколки Випс контролираше развоя на цялото състезание, като завърши на малко над секунда пред Оскар Пиастри (Prema). Австралиецът също бе от наказанието днес, като той получи само пет секунди след опасното напускане на своя бокса при задължителното си спиране. Трети на подиума се качи победителят от вчерашното първо състезание Роберт Шварцман (Prema), който стартира десети, но се възползва от инцидентите пред себе си и с няколко великолепни изпреварвания се добра до почетната стълбичка.

Лидеърт в шампионата Гуна-Ю Джоу (UNI-Virtuosi) записа втора поредна нула, след като просто нямаше темпото за нещо повече от 13-то място. Въпреки нулата си обаче, китаецът остава начело в генералното класиране с актив от 78 точки и аванс от пет спрямо Пиастри. Трети с 66 след силния си уикенд в Азербайджан е Шварцман, а двойният победител от Баку Випс е четвърти с 63.

Сезон 2021 във Формула 2 продължава в средата на юли с три състезание на британската писта „Силвърстоун“.