Валентино Роси стана MotoGP легенда

Валентино Роси (Petronas Yamaha SRT) и без това си беше легенда. Сега обаче официално бе въведен в Залата на славата на MotoGP. Така Доктора вече е официална легенда на MotoGP! Деветкратният световен шампион беше изненадан с честта на церемонията по връчването на наградите на MotoGP  на ФИМ снощи. Това бе добавено с поименно повикване на Вале на фона на празненствата в негова чест през целия ден на пистата “Рикардо Тормо”. Във Валенсия бе последното състезание в блестящата кариера на Роси.

Емоционалната почетна обиколка след състезанието и посрещането на героя бяха само началото в неделя, а те дойдоха след уикенд, вече боядисан в жълто в чест на номер 46. Изпълнителният директор на Dorna Кармело Еспелета връчи на Роси трофея MotoGP Legend на сцената. Така бяха отпразнувани 26 сезона написана история на пистата и пленени сърца на феновете по целия свят. Девет световни титли, 115 победи и 235 подиума във всички класове са невероятни числа, но легендата е дори повече от тях.

Италианецът се присъединява към дълъг списък от величия, които са направени MotoGP Legends: Джакомо Агостини, Мик Дуан, Джоф Дюк, Уейн Гарднър, Майк Хейлууд, Дайджиро Като, Еди Лоусън, Антон Манг, Анхел Нието, Уейн Рейни, Фил Рийд, Джим Редман, Кени Робъртс, Ярно Сааринен, Кевин Шванц, Бари Шийн, Марко Симончели, Фреди Спенсър, Кейси Стоунър, Джон Съртийс, Карло Убиали, Алекс Кривие, Франко Унчини, Марко Лучинели, Ранди Мамола, Корк Балингтън, Щтефан Дьорфлингер, Дани Педроса, , Хорхе ‘Аспар’ Мартинес и покойният Ники Хейдън.

#GrazieVale!

Валентино Роси, MotoGP Legend: „Винаги си мислех за този ден като за кошмар, защото това е краят на дългата кариера и мисля, че това ще бъде във Валенсия. Но в крайна сметка ми хареса много! Така че трябва да благодаря на всички, които са работили с мен, целият падок, другите пилоти… Това беше един незабравим ден и аз му се насладих. Беше дълга кариера и винаги съм изпитвал удоволствие.”

Кармело Еспелета, главен изпълнителен директор на Dorna Sports: „Единственото нещо, което мога да кажа на Вал, е много да ти благодаря. Беше невероятно! От 1997 г. в Малайзия, видяхме човек, който прави фантастични състезания. Но също така беше много специален по толкова много причини. Започнаха да говорят за него и оттогава всичко, което сме правили заедно, с всички, които работят в MotoGP, е невероятно.

На първо място Валентино беше невероятен пилот. Дори днес, на 42 години, той беше само на десети от Фабио Куартараро. Но също ни плени и неговата личност, ситуацията, в която ни помогна да създадем Комисията по безопасност. Това е нещо много специално. Това са всички думи, които мога да кажа. Благодаря ти, Валентино!”