Българският екипаж Калин Дедиков/Антоанета Дедикова със солидно представяне в Световния Е-рали шампионат

21 екипажа от девет държави стартираха в 4-ото MAHLE Eco Rally 2021 – пети кръг от FIA E-Rally световния шампионат за серийни електрически автомобили в Словения. Безупречната организация от страна на автомобилен клуб АМД Горица привлече и осемдесет и два екипажа в паралелно провеждащото се 9-ото MAHLE Rally кръг от ERT Европейският рали трофей.

Представителите на България Калин Дедиков и Антоанета Дедикова имаха нелеката задача да подготвят, калибрират и заредят предоставеният от Hyundai Словения автомобил в рамките на една нощ и на сутринта да стартират процедурите по включване в състезанието със задължителните антиковид мерки.

Първият състезателен ден маршрута на ралито включваше 195 км. с 3405 метра положителна денивелация и достигна подножието на Юлианските Алпи на север от Нова Горица. Общо 5 състезателни отсечки със сложна навигация, макадам и дълги поредици обратни завои изискваха от участниците максимална концентрация през целия ден. Българският екипаж свикваше в движение с новия за тях автомобил и постепенно започна да подобрява представянето си, като  постигна най-добро време в петата отсечка и завърши деня на седма позиция.

Вторият ден включваше общо 177-километрово трасе в района на Випавска долина, 7 състезателни отсечки с 1452 м денивелация. Дедиков и Дедикова продължиха със стабилното си представяне и не допуснаха нито една сериозна грешка по трасето, като към приоритетите на екипажа се включи и постигането на максимално висока енергийна ефективност по време на състезанието. Българският екипаж продължи да постига добри времена в отсечките и да се бори с конкурентите си за челно класиране.

Финалната отсечка от ралито беше затворен нощен етап по улиците на Нова Горица, като първи стартираха участниците в Е-рали шампионата, а след тях и състезателите от конвенционалното рали.

Българският екипаж на Асоциация за устойчива мобилност Дедиков/Дедикова постигнаха изключително добър енергиен коефициент 0,952 от официално обявения разход от 12,3 кВт/100 км изминавайки общата дистанция от 383 км на едно от най-тежките и бързи ралита в шампионата със среден разход на енергия 11,72 кВт/100 км.

Българите заеха пето място в генералното класиране на състезанието с минимално изоставане от временните лидери в шампионата, които завършиха на първите три места: Пуяна/Галегос от Испания 1-и, Здарски/Небелек от Чехия 2-ри и Сегнесе/Сегнесе от Испания 3-и.

В класическото рали, местната звезда Рок Тюрк с Хюндай I20 R5 водеше уверено, но три отсечки преди финала получи технически проблем и финишира втори след Еманюел Гуиго Алпин А110.

До края на сезона във FIA E-Rally остават три кръга в Испания, Монте Карло и Италия, като българският отбор ще се стреми към поне още едно участие.

Фото: Милош Ферфолия/АМД Горица