БФМ награди своите шампиони и призьори

Въпреки трудната 2020 г. и пандемичната обстановка, която продължава и сега, БФ по мотоциклетизъм награди своите шампиони и призьори. По време на церемонията бяха спазени всички мерки за безопасност сигурност. Награди получиха всички носители на медали в отделните класове на дисциплините – мотокрос, супермото, ендуро  и писта.

Повечето от тях получиха медалите и плакетите си от членовете на УС на БФМ – председателят Ангел Траков, Десислав Цеков, Михаил Иванов, Марко Сантучи и Иво Цветавов.

На церемонията присъства министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Той и награди на най-добрите ни състезатели по мотоциклетизъм за 2020 година.

„Изпратихме една много трудна година, изпълнена с предизвикателства заради пандемията от коронавирус. Въпреки това, смятам, че успяхме да се справим с препятствията и имахме поводи за гордост и в мотоциклетния спорт благодарение на нашите таланти. Младият ни състезател Теодор Кабакчиев завоюва световната титла в Супер Ендуро, клас „Джуниър“, а Мартин Чой и Хакан Халми завоюваха европейски титли. Добро представяне направиха и останалите ни представители в международни състезания. Вярвам, че тази година ще бъде още по-успешна за нашите състезатели, които ще ни радват с победите си“, заяви министър Кралев.

Спортният министър изказа благодарност към дългогодишния председател на Българската федерация по мотоциклетизъм Богдан Николов за неговата работа през последните 26 години. „За това време страната ни бе домакин на множество кръгове на световни и европейски първенства по мотокрос и супермото, а страната ни се утвърди като отличен организатор. Убеден съм, че той ще продължи да помага на новото ръководство и от позицията на почетен председател. Пожелавам успех на сегашния председател на централата Ангел Траков и неговия екип. Уверен съм, че те ще надградят постигнатото до тук и ще продължат да работят усилено за развитието на мотоциклетизма в България“, каза още Кралев.

Министър Кралев връчи шампионския медал от Световния шампионат по СуперЕндуро, клас Джуниър на Теодор Кабакчиев. Младият състезател е на подготовка в Испания и отличието получи неговият баща Смилен Кабакчиев.

Награда взе и Милен Манев – единственият българин, който все още се състезава в дисциплината спидуей и е отново шампион на Румъния. Той кара в Северната ни съседка, защото в българия всички писти за тази дисциплина бяха унищожени.

Друг състезател, който се състезава в чужбина е малкият Никола Николаев. Той стана не само шампион на супермото на България в клас SM65, но и на Испания. Тази година Никола ще кара в Испания на писта в клас  Moto4. Наградата получи баща му.

С цял наръч отличия си тръгна Майкъл Иванов, който през 2020 година успя да спечели четири шампионски титли в дисциплините ммотокрос и супермото. Приз получи и Николай Малинов за участието му в Европейския шампионат по мотокрос в клас ЕМХ250.

Специална награда от спортния министър за участието си в Световния ендуранс шампионат и по-специално 24 часа на Льо Ман получи Мартин Чой, който завоюва и европейска титла през 2020 г.

На церемонията бяха наградени призьорите в държавните шампионати в отделните дисциплини, както и добре представилите се състезатели в международни състезания. Сред тях имаше и няколко дами. Шампионка в клас SP125 е Жулиета Апостолова.

В дисциплината ендуро единствено от всички мотоциклетни дисциплини, има клас за жени. Трите най-бързи дами – Габриела Мартинова, Мария-Луиза Раева и Атанаска Динкова също получиха своите отличия.

По време на събитието председателят на Българската федерация по мотоциклетизъм Ангел Траков връчи на министър Кралев специално отличие в знак на благодарност към оказаната подкрепа от страна на ММС.

Церемонията започна с едноминутно мълчание в памет на легендата Илия Чубриков и ветерана в дисциплината мотокрос Георги Маринов, които ни напуснаха през 2020 г.