Богът на метъла и Judas Priest разтърсиха последната вечер на Midalidare Rock In The Wine Valley

Това беше! Фестивалът Midalidare Rock In The Wine Valley 2022 завърши както подобава – уникално, зверски, божествено. Защото на финала излезе Роб Халфорд, известен като Metal God. Така в България бе отпразнувана 50-годишната концертна дейност – 50 Heavy Metal Years, на легендарната метъл машина Judas Priest. Този концерт бе част от световното им турне, отлагано две години поред заради ковид пандемията.

Халфорд и компания събра над 10 000 души пред огромната сцена във винарната Мидалидаре. Преди това той бе взривил металягите в Любляна и в Атина. Но преди Judas Priest да излязат на сцената също имаше какво да се види в богатата последна концертна вечер на фестивалния маратон.

Гръцките пауър метъли от Silent Winter се представиха неочаквано добре и очевидно допаднаха на феновете. Все в този дух бяха и изпълненията та други пауър метъли – германците Freedom Call от Хановер. Бандата, водена от фронтмена Крис Бей, се оказа доста приятна за слушане.

Американските рокаджии от Ugly Kid Joe не се нуждаят от представяне. Те и преди са идвали у нас – преди повече от десетилетие. Но пак изпяха традиционните си хитове Everything About You и Cats in the Cradle. Фронтменът Уайтфилд Крейн съвсем не е загубил от енергичността си, която се предава и на останалите в бандата. Той и китаристът и беквокал Клаус Айщад са от началото на създаването на калифорнийската банда.

Подгряващи на цялото турнето на Judas Priest са групата The Dead Daisies, чиито фронтмен сега е бившия вокалист на Deep Purple и Black Sabbath – Глен Хюз. Хард рок групата е от Сидни, Австралия и е създадена от китариста Дейвид Лоуи, който заедно другия китарис Дъг Олдридж, направиха страхотно шоу.

И дойде време за метъл боговете Judas Priest. Сетът беше жесток, разбиващ, впечатляващ. Както си споделихме с колегата Митко, чухме всичко което искахме да чуем. В началото бяха One Shot dt Glory, Lightning Strike…  После Роб извади страхони изпълнения на Freewheel Burning, Turbo Lover, Painkiller, The Sentinel. Сетът продължи с Diamonds & Rust – кавър на Джоан Бейз, Ellectric Eye.  На Hell Bent for Leather  Халфорд отново, както винаги излезе на сцената със своя мотоциклет. А за финал чухме уникалната Breaking the Law и Living After Midnight, разбира се.

Бандата се раздаде. Халфорд, въпреки своите 71 години е неуморим. Неустоим и впечатляващ е гласът му.

Вторият фест Midalidare Rock In The Wine Valley беше доста по-яко от първия. С впечатлаваща организация, с много повече хора, групи, звезди от супервеличина и… много добри реколти вино, които домакините предлагаха на посетителите.

Да, в избата в Могилово отглеждат елитни сортове грозде и се доказват като майстори винари. Това  им е гордостта. Но в Долината  на виното вече могат спокойно да се гордеят и с това, че са невероятни рокаджии и домакини на як фестивал.

Със сигурност ще има и Midalidare Rock In The Wine Valley 2023 следващото лято.