Бенавидес и Брабек постигнаха исторически двоен подиум на рали Дакар 2021

След невероятните състезателни 4767 км, по един от най-тежките терени на планетата – Monster Energy Honda завоюваха 1-во и 2-ро място при мотоциклети на Рали Дакар 2021. Аржентина се сдоби с първия си победител при мотоциклетите, а Honda не бяха повтаряли този успех от 1987г.

Кевин Бенавидес влиза в рекордите като първия Аржентинец победител при мотоциклетите.
Неговият съотборник Рики Брабек се класира на втора позиция, с изоставане от 4:56 сек. Брабек направи страхотно каране в последната част на надпреварата, спечелвайки специалния етап от 200 км. Той водеше до самия финал в Джеда.

След като прекоси финала, Бенавидес сподели: „Насладих се на последния ден. Невъзможно е да бъдеш перфектен през двете седмици на Дакар. Важното е да бъдеш спокоен и концентриран, ден след ден. Когато паднах в пети етап, бях много притеснен, че няма да имам шанс за победата. Ударих си главата в земята доста силно, чувствах болка в глезените. Мислех, че Дакар е приключил за мен.

Опитах се да продължа с карането и да се концентрирам в състезанието. Тази стратегия ми се отплати. Винаги се опитвам да карам ден за ден. Не може да мислиш прекалено много за крайното класиране, защото състезанието е дълго. Все още не осъзнавам случилото се. Изключително горд съм, че съм първия южноамериканец, който печели Дакар. Мечтаех за този момент. Не мислех, че ще се превърне в реалност. Невероятно е. Също така, това е страхотен резултат за отбора. Начо падна лошо, а Хуан имаше проблеми в края, но се справихме като отбор. Мотоциклетът беше много добър и надежден. Всички от отбора работиха здраво. Много съм горд, че съм част от историята.“


Брабек натискаше здраво, за да повтори успеха си от миналата година. Ето какво каза той:
„Пътната книга беше изключително трудна тази година. Така резултатите ставаха непредвидими. Изключително интересно рали се получи от тази гледна точка. В крайна сметка ние завършихме 1-ви и 2-ри, с разлика от няколко минути. Времената бяха много близки. Това превърна Дакар в доста диво състезание. Дори не съм бил роден, когато Honda са постигнали този резултат през 1987 г. Много е яко, че сме част от тази история.

За съжаление Хуан приключи участието си вчера. Щеше да хубаво да бъдем с него на подиума. Развълнуван съм от резултата, това ме прави един от малцината американци, които са се е качвали на подиума два пъти. Ще го добавя към трофеите ми от Дакар! Вече съм решил да се поуча от допуснатите грешки през първата седмица, за да бъда по-добър догодина! Преди 10 дена не мислех, че имам шанс за подиум. Преди 3 дни бях на 50 секунди от лидера и имах големи надежди, и не се отказах докрая! Направихме най-доброто възможно. Карах много силно тази седмица, но ми е трудно да преглътна второто място. Определено искам да се справя по-добре догодина!“

Източник Monster Energy