Белгийското правителство даде гаранции, че „Спа“ ще остане в календара на Формула 1

Пистата „Спа“ в Белгия е една от най-легандарните в календара на Формула 1, но нейното бъдеще изглежда несигируно. Договорът между трасето и Либърти медия за организирането на Гран При на Белгия изтича в края на тази година, а все още не се е стигнало до неговото подновяване.

Преговорите между двете страни се водят от известно време насам, а наскоро в тях се включиха правителства на Белгия и областта Валония, където се намира пистата. На среща между представители на „Спа“ и Формула 1 във вторник са присъствали министърът на икономиката на Белгия Вили Борсус, министър председателят на Валония Елио ди Рупо и министър председателят на страната Александър де Кроо.

По непотвърдена информация след нея Борсус е дал своето уверение, че „Спа“ ще продължи да бъде част от календара на Формула 1. Все още не е ясно по какъв начин федералното и местното правителство ще подкрепят организирането на състезанието, но почти сигурно става дума за финансова инжекция.

Пред миналата зима „Спа“ започна проект за реновация, на стойност 80 милиона евро, който ще бъде завършен в началото на 2023 година. До момента бяха подобрени зоните за сигурност на част от завоите, а също така бе изградена и изцяло нова трибуни в горната част на митичната комбинация от завои „Червената вода“.

Ако „Спа“ се успее да се пребори за мястото си в календара на Формула 1 то това почти сигурно ще бъде за сметка на стартовете във Франция и Монако. Трите надпревари са с изтичащи договори в края на годината и практически се борят за едно свободно място, тъй като догодина календарът предвижда максималните 24 състезания, в които са включени стартовете в Катар, Китай и Лас Вегас. Възможно е към тях да се присъедини и Южна Африка, ако се стигне до подписването на договор за възраждането на Гран При на Южна Африка.