Без Гран При на Китай и през 2022 година

За трета поредна година надпреварата за Гран При на Китай може да отпадне от календара на Формула 1, което ще отвори възможно и „Имола“, и „Пол Рикар“ до домакинстват на състезания през 2022.

Според запознати в падока на шампионата организаторите на надпреварата в Шанхай не могат да гарантират нейното провеждане през април заради все още действащите ограничения в страната заради пандемията от коронавирус. Тя започне именно в Китай през декември 2019, като Гран При на Китай бе първото отменено състезание през 2020 заради нея.

В последствие тази съдба бе последвано от още няколко старта преди в крайна сметка сезонът да започне в Австрия в началото на юли. Той бе с продължителност от 17 надпревари, които се проведоха предимно в Европа, с изключение на трите в Близкия изток, с които завърши шампионатът.

Сезон 2021 следва много по-стандартен график, но и в него се наложи да бъдат направени няколко промени в хода на самата година. Една от тях бе добавянето на Гран При на Емилия-Романя на „Имола“, което се очаква да заеме мястото на Гран При на Китай догодина.

В последните дни се появиха слухове, че италианското трасе може да замени „Пол Рикар“ догодина, но отпадането на „Шанхай“ отваря вратата за провеждането и на двете европейски състезания. Цялостният календар за 2022 година се очаква да бъде публикуван следващата седмица, като той се очаква да включва и стартове в Австралия, Япония, Канада и Сингапур, които не присъстваха през последните две години заради COVID-19. Освен тях и Гран При на Маями ще направи своя дебют, като състезанието на паркинга на стадиона „Хард Рок“ ще се проведе на 8 май.