Алонсо остава в Алпин, Пиастри отива в Уилямс

Двукратният световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо ще остане поне още един сезон в тима на Алпин, съобщи италианската версия на motorsport.com. Испанецът има договор до края на тази година, но наскоро коментира, че няма намерение да се отказва от Формула 1, тъй като се чувства добре, не е загубил мотивация и скорост и иска да се бори с по-младите си съперници.

“В деня, в който съотборникът ми е с 1 секунда на обиколка по-бърз от мен, тогава ще реша, че трябва да правя нещо друго, но в момента това не е така”, обясни на “Имола” Алонсо.

Все още няма достатъчно потвърдена информация дали Фернандо ще иска да остане в тима и след края на 2023, както и защо новият му договор ще е само за една година, но най-вероятно Алонсо иска да види какъв прогрес ще постигне отбора с развитието на шасито.

От друга страна от Алпин вече заявиха, че компанията, както и Рено, нямат никакво намерение да се разделят с Алонсо ако той реши да напусне Формула 1, тъй като той би могъл да им е много полезен и в световния шампионат за издръжливост, където програмата на Алпин тепърва ще набира скорост.

Решението на Алонсо обяснява защо мениджмънтът на Оскар Пиастри, резервният пилот на Алпин, по спешност е започнал преговори с Уилямс. Австралиецът губи шанс да е титуляр в Алпин догодина, но няма да остане резервен пилот втори пореден сезон, обяви мениджърът му Марк Уебър. Той вече търси титулярно място за Пиастри и цел №1 е колата на неубедителния Никола Латифи в Уилямс. Има вероятност канадецът да загуби мястото си и преди края на сезона и Пиастри да кара във втората половина на сезона.