Акционерът на McLaren F1 Мансур Оджех почина на 68 години

Акционерът на McLaren F1 Мансур Оджех почина на 68 години. Днес сутринта от  McLaren съобщиха, че роденият в Швейцария бизнесмен е починал в Женева, заобиколен от семейството си.

Оджех беше известен във Формула 1,  като един от основните акционери в McLaren от 1984 г. Всъщност той първо влиза в спорта с Williams. Баща му създава инвестиционната фирма Techniques d’Avant Garde (TAG), която се подкрепя от Williams през 1979 г. Британският отбор взе първата си победа във Формула 1 през същата година в Гран при на Великобритания и спечели шампионата във Формула 1 с Алън Джоунс през 1980 г.

Тогавашният шеф на McLaren Рон Денис се обърна към Оджех в края на 1981 г. с предложение TAG да стане партньор в неговия екип. Беше сключена сделка, включваща финансиране на построения от Porsche турбо двигател. Партньорството на McLaren-TAG стана изключително успешно, като Ники Лауда и Ален Прост доминираха в световния шампионат през 1984 г. По-късно същата година Оджех стана мажоритарен акционер в McLaren, а отборът продължи да печели титли.

Мансур Оджех вдъхновението за McLaren в автомобилната индустрия, след като успя да убеди Рон Денис, че производството на обикновен автомобил,  макар и суперспортен, би имал добър търговски успех.  Участието на TAG в McLaren остава и в автомобилите за пътя, електрониката и маркетинга на компанията.

Докато Денис се оттегли от екипа на McLaren F1, Оджех остана лоялен към екипа. Акционерното му участие намаля с компанията от Бахрейн Mumtalakat, която стана инвеститор.

Оджех е с влошено здраве от доста време. В края на 2013 г. му беше направена двойна белодробна трансплантация, след като страдаше от белодробна болест IPF. Въпреки че се завърна в пълна форма и продължи да работи с Макларън, през 2020 г. той предаде мястото си в борда на отбора на сина си Султан.