WorldSBK: Очаква се сезон 2018 да чупи рекорди WorldSBK: Очаква се сезон 2018 да чупи рекорди

Задава се новият сезон в световния супебайк шампионат или както е пълното му име – 2018 MOTUL FIM Superbike World Championship. Очаква се през новия сезон в шампионата да бъдат записани нови и счупени стари рекорди.

В шампионата влизат нови и талантливи млади пилоти като Топрак Разгатлиоглу (Puccetti Racing), Джей. Пи. Джейкъбсън (TripleM Honda), Йони Ернандес (Team Pedercini), Габриеле Рую (Grillini Racing) и Джейк Гайн (Red Bull Honda). Всеки един от тези пилоти може да спечели по време на дебютния си сезон, ако не победа, то поне подиум. Ако някой от тях победи, то той ще е първият пилот след Макс Биаджи през 2007 г., който спечели първото си състезание. Неотдавна Бен Спийс спечели второто състезание в първия си уикенд на Филип Айлънд през 2009 г.
Но има вече и създадени звезди на WorldSBK, които имат възможност да пишат нови страници в историята на шампионата. Джонатан Риа (Kawasaki Racing) спечели най-много победи през 2017 г., но постигна трета поредна титла за първи път в историята на шампионата. Пилотът от Северна Ирландия може да увеличи това постижение, като спечели 4-а поредна титла този сезон, с което би изравнил рекорда на най-успешния пилот в WSBK Карл Фогърти. Неговите титли обаче не са поредни. Друго  забележително постижение Риа може да направи скоро, ако продължава да поддържа невероятната си форма. След като през 2017 г. той взе 54-ата си победа в шампионата, му трябват само още 6, за да подобри рекорда за всички времена, отново принадлежащ на Фогърти. Риа е близо и до разбиването на абсолютния рекорд на двойните победи. След като изравни рекорда от 16 двойни победи на Фогърти и Трой Бейлис в края на миналата година, не е трудно да си представим, че през 2018 г. ще вземе още един рекорд. Ако продължи да поддържа последните си резултати на Филип Айлънд – дубъл през 2016 и 2017 г., той ще започне подобряването на рекорди още в началото на сезона.
Най-бързите обиколки в състезанието са рекорд, които е недостижим за Риа през идните сезони, тъй като в момента първенството се държи от Нориюки Хага с 59 НБО в цялата си кариера. Световният шампион от 2017 г. досега е има 18 и е далеч зад японската легенда с 41 най-бързи обиколки. Но все пак да напомним, че 14 НБО Риа спечели за един сезон – 2017.

Още по-трудно ще е постигне рекорда от победи за един сезон. Риа постигна много висок резултат от 16 първи места през 2017 г. Първият път, когато тази цифра е постигната през настоящата ера, която започва през 2004 г., е с единственият доставчик на гуми. Абсолютният рекорд се държи от Дъг Полен със 17 победи през 1991 г. и с невероятно сезон през 2017 г., Риа ще бъде трудно да го подобри или дори да го изравни.
Том Саикс, съотборник на Риа в Kawasaki Racing гони друг забележителен исторически рекорд – по най-много първи позиции, който сега се държи от Трой Корсър. Австралиецът има 43 полпозишъна в кариерата си, но Сайкс е с 42 и ме трябват само още два за да подобри постижението си. Миналата година Сайкс постигна само 4 първи позиции, което беше по малко в сравнение с последните сезони. През 2015 г. той е с 6, а през 2016 г. с 8 първи позиции.
С 18 подиума, спечелени през миналата година, Чаз Дейвис (Aruba it.Racing-Ducati) вече има осем подиума, достигайки общо 75. Този брой подиуми са достигали само седем състезатели в историята на шампионата. Освен това пилотът от Уелс ще се стреми да спечели първата си световна титла в WorldSBK. Това постижение ще бъде първата корона за тази версия на Ducati Panigale.
Нито пилотите на Kawasaki, нито който и да е друг ездач от решетката тази година са близо до максималния брой състезания, в които един пилот е участвал. Рекордът е на Трой Корсър, който има 377 старта през цялата си дълга кариера. Сайкс има 234, Риа има 218, а Леон Камие (Red Bull Honda) е със 185 и всички те са все още много далеч от този рекорд. Сайкс и Риа ще достигнат заветните бройки от 250 старта след като завърши шампионатът 2018 година.
Вече е ясно, че първите рекорди могат да бъдат записани още в първия кръг на Филип Айлънд. Британските състезатели са взели общо шест поредни победи в Австралия, а миналата година те са се изравнили с най-дългата поредица от победи на тази писта от една нация. Австралийците доминират от 2004 до 2007 г., така че има голям шанс сезонът да започне с допълнителен бонус за доминаторите в WorldSBK през последните години. Сезонът започва в Австралия от 23 до 25 февруари.

Стефан Илиев

  • Ники Петров

    19.01.2018 #1 Author

    Сега, докато е зима, даже си гледам стари състезания на GP и SuperBike от миналата година….. да почват новите сезони да гледаме…..

    Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *