Внезапно почина Ралф Валдман Внезапно почина Ралф Валдман

Внезапно, на 51-годишна възраст днес почина германският мотоциклетист Ралф Валдман. Той беше звезда в клас 250 куб. см от 1994 до 2000 г.  Той е починал в дома си в Германия от инфаркт.

Ралф Валдман спечели 6 състезания в клас 125 куб. см, преди да премине в четвъртлитровия клас, където има 14 победи. В последно време работи като експерт коментатор на MotoGP за Eurosport. Валди е втори в шампионата на 250-кубиковите през 1996 и 1997 г., като губи от Макс Биаджи съответно само с 6 и с 2 точки.

zXR9G

Отличните му качества бяха причина да подпише договор с Marlboro Team Roberts в клас 500 куб. см през 1998 г.,  но след като постигна 7-о място като най-добро класиране с Modenas KR3, Валдман се върна при четвъртлитровите, където кара още два сезона.

Последната победа на Ралф Валдман бе през 2000 г. в Гран При на Великобритания и беше особено зрелищна. Променливото време помогна на германеца да спечели победата от 21-о място. Той постигна победата в последния завой, като започна обиколката на 12 сек. след лидера Оливие Жак и преди финала го изпревари. След това Валдман се оттегли наполовина, и подписа с отбора Harris WCM MotoGP, но напусна проекта преди старта на сезон 2003. След като се оттегли за 6 години, Валдман се върна за последната си Гран При на 43 години, като замести контузен пилот в Kiefer Racing за Гран При на Великобритания в клас 250 куб. см.

Валдман почина 10 дни, след като светът се раздели с трикратния световен шампион от 60-те години на миналия век в клас 125 куб. см Луиджи Тавери, и по-малко от 6 месеца след Щефан Кифър.

Списание Moto Club изказва съболезнование на семейството и близките на Ралф Валдман.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *