Вивиан Бейлс и други дами с мотоциклет Harley-Davidson Вивиан Бейлс и други дами с мотоциклет Harley-Davidson

Това е поредната история от 115-годишното наследство на Harley-Davidson, който ин бе предоставена от представителите на марката у нас. Тази история е една от хилядите, които заедно със снимки, документират страстта, която собствениците изпитват към своите машини. И сред тези кадри има много такива на жени, които още от самото създаване на марката не крият ентусиазма си и застават гордо до своите мотоциклети. И тъй като днес е 8 март, празник на дамите, ние публикуваме тази история.

В музея на Harley-Davidson се пазят доста рекламни плакати и снимки на жени, облечени елегантно, застанали до последен модел мотоциклет от марката. Кой знае още колко още се крият в частни колекции. Жени-мотоциклетисти има още в началото на миналия век и те не отстъпвали по нищо на мъжете. Тръгвали на дълги пътешествия и прекарвали неделите с приятели, грижейки се за машините си. Много снимки има и в списание The Enthusiast, което излиза на пазара от 1916 година.

В следващите десетилетия се появяват много жени, които горят с не по-малък ентусиазъм от мъжете. Вивиан Бейлс от Олбъни привлича вниманието, тръгвайки на 8000-километрово приключение, по време на което минава да види фабриката на Harley-Davidson в Милуоки. Бейлс се появява два пъти на корицата на списание The Enthusiast и получава прякора “The Enthusiast Girl”. Дороти “Дот” Робинсън, съпруга на дилъра Ърл Робинсън, участва в състезания за издръжливост по време на Депресията, и се изправя наравно с всички останали мъже-мотоциклетисти. През 1940 г. записва победа на едно от най-тежките по това време състезания – Jack Pine Enduro в Мичиган и я прибавя към останалите си добри класирания през годините, доказвайки, че жените не са по-бавни.

Female rider on HCC Fourty-Eight

През 30-те години на миналия век се появява и първият женски мотоциклетен клуб, наречен Motor Maids. Основан от Линда Дюго, клубът е като втори дом за Дот Робинсън и още безброй дами, които обичат своите мотоциклети.  Днес има много клубове като Ladies of Harley, Women in the Wind и Women on Wheels, в които членуват страшно много американки.

Но да се върнем на “The Enthusiast Girl”. Тя се появява на корицата на списанието през ноември и декември 1929 г. Артър Дейвидсън я нарича “The Georgia Peach”, а вестниците не спират да пишат за нея. Вивиан Бейлс е родена през януари 1909 г. във Флорида, но скоро след това семейството й се премества в Олбъни. През 1926 г. завършва гимназия и започва да преподава танци, за да спести пари, с които да си купи мотоицклет. Мечтата й е да пътува. За да я осъществи, си взима Harley-Davidson Model B single.

Вивиан е дребничка – висока е 1,52 см, тежи 43 кг и едва пали мотоциклета си, но това не я отказва. Скоро тръгва и на първото си голямо пътуване заедно с най-добрата си приятелка Джоузефин Джонсън. Двете отиват до Сейнт Питърсбърг, което са си почти 500 км. Местният дилър е впечатлен от Бейлс и урежда приключението й да бъде описано във вестника, както и в Atlanta Journal.

Вдъхновена от успеха си и жадна за още приключения, Бейлс решава да смени своя Single за 45 Twin D от 1929 г. и да се свърже с редактора на списание The Enthusiast. Пише му писмо, в което му разказва намеренията си да предприеме още едно дълго пътуване, но този път сама. Макар Harley-Davidson да не са нейни официални спонсори, от списанието решават да я нарекат “The Enthusiast Girl” и й дават два пуловера с такъв надпис.

През лятото на 1929 година Вивиан тръгва на път. Освен в списание Enthusiast, приключението й се отразява от множество национални издания. Във всеки град, през който минава, я посрещат местните важни личности, както и дилърите на Harley-Davidson, които й помагат с каквото могат. Пътешествието й продължава 78 дни по маршрут от близо 8000 км, среща я с най-различни хора, включително президента Хувър и я прави известна.

След него Бейлс продължава да язди своя Harley-Davidson, който не заменя до края на живота си. Вивиан умира на 23 декември 2001 г., три седмици преди да навърши 93 години. Последното й желание е да бъде изпратена с мотоциклетна процесия. Молбата й е изпълнена от Flint River Harley-Davidson и “Georgia Peach” си отива подобаващо, а свободният й дух продължава да вдъхновява хиляди жени по света.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *