Ваньо Стоевски издаде книга „Пътен полицай на годината“ Ваньо Стоевски издаде книга „Пътен полицай на годината“

Бившият шеф на столичния КАТ Ваньо Стоевски написа втора книга. Вчера той я представи в сградата на Съюза на българските автомобилисти. Книгата е уникалната за страната ни и се нарича “Състезанието Пътен полицай на годината”. В нея авторът Ваньо Стоевски е събрал цялата история на надпреварата с подробности, както за всяко едно от провелите се от 1992 г. досега състезания, така и с любопитни факти от историята на провежданите преди това конкурси по регулиране на пътното движение (от 1971 година), Точна езда на автомобил, Прецизна стрелба с пистолет по гръдна мишена (1978) и др.
Това е втората книга на Стоевски. Първата му проследява историята на столичната „Пътна полиция“, а сега тематиката е същата, но свързана с невероятното полицейско състезание, което тази година чества четвърт век история.

Историята на конкурса „Пътен полицай на годината“, като комплексна надпревара, започва през 1992 година, когато след среща между Иля Селиктар (главен редактор на вестник Авто Мото Свят) и инспектора на направление КАТ-Пътна полиция при СГУ-МВР кап. Георги Игнатов е направено писмено предложение, докладвано на тогавашния главен секретар на МВР ген. Богомил Бонев, който го одобрява. Като домакин на съревнованието е определено Окръжно управление на МВР- Стара Загора.
Първото състезание Пътен полицай на годината включва майсторско управление на лек автомобил и мотоциклет на полигон, стрелба по мишена от 25 метра и казуси при възникнало ПТП.  Първият победител е Стоян Динев Стоянов от Стара Загора, който също присъстваше на приемиерата на книгата.

На събитието бяха и  повечето от печелилите първо място пътни полицаи, като трикратните победители Седеф Моралийски, Момчил Григоров и Лъчезар Близнаков. Последният е запален мотоциклетист и заедно с друг печелил титлата моторист – Николай Стойчев, са фенове на списание Moto Club. Авторът Ваньо Стоевски раздаде на всеки присъставщ по една книга с автограф и посвещение, като получи специални поздравления от председателя на СБА инж. Емил Панчев и възпоменателен плакет от комисар Бойко Рановски  – началник на отдел “Пътна полиция” в Главна дирекция “Национална полиция”. СБА е неизменен партньор на състезанието от създаването му, заедно с Българския червен кръст.

През годините състезанието Пътен полицай на годината е допълвано и доразвивано, разнообразявайки неговия първоначален формат. Тази година надпреварата ще бъде отново в Стара Загора, тъй като от там започна историята.

Стефан Илиев

Няма коментари до момента.

Напишете първи коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *