Топ катастрофаджиите в Гран При през 2017 г. Топ катастрофаджиите в Гран При през 2017 г.

След драматичния финал на шампионата в мотоциклетната Гран При във Валенсия, се появяват най-различни статистики. Сред тях е и тази на катастрофите предз този сезон, публикувана от motogp.com.

Лидер в статистиката при катастрофите е новакът във висшия клас Сам Лоус, който е катастрофирал 31 пъти. След него съвсем близо е световният шампион Марк Маркес (Repsol Honda), който е направил 27 падания по време на сезона. Следващият е Алваро Баутиста (Pull&Bear Aspar Team), който е с 36 катастрофи. В Moto2 класацията се води също от новак – Хорхе Наваро (Federal Oil Gresini Moto2), който има 30 падания и е на второ място в общата класация след Лоус. В класа си обаче, Наваро е следван от Сандро Кортезе с 22 и Аксел Понс с 20 катастрофи. В Moto3 лидер е Джон Макфий с 20 падания, следван от Габриол Родриго (RBA BOE Racing) и Каито Тоба (Honda Team Asia), по 19 всеки. Ето и комбинираната класация:

recuadro1.middle

Ако погледнем статистиката на броя на катастрофите, то броят им нараства непрекъснато с всяка година. Този сезон счупи рекорда със 1126 падания, като бе подборен този от 2016 г. с 1062 и от 2014 г. с 981 катастрофи.  Това се обяснява с най-конкурентните три класа в историята досега, както и това, че пилотите дават газ до лимита, както никога досега.

recuadro4.middle

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *