Топ катастрофаджиите в Гран При през 2017 г. Топ катастрофаджиите в Гран При през 2017 г.

След драматичния финал на шампионата в мотоциклетната Гран При във Валенсия, се появяват най-различни статистики. Сред тях е и тази на катастрофите предз този сезон, публикувана от motogp.com.

Лидер в статистиката при катастрофите е новакът във висшия клас Сам Лоус, който е катастрофирал 31 пъти. След него съвсем близо е световният шампион Марк Маркес (Repsol Honda), който е направил 27 падания по време на сезона. Следващият е Алваро Баутиста (Pull&Bear Aspar Team), който е с 36 катастрофи. В Moto2 класацията се води също от новак – Хорхе Наваро (Federal Oil Gresini Moto2), който има 30 падания и е на второ място в общата класация след Лоус. В класа си обаче, Наваро е следван от Сандро Кортезе с 22 и Аксел Понс с 20 катастрофи. В Moto3 лидер е Джон Макфий с 20 падания, следван от Габриол Родриго (RBA BOE Racing) и Каито Тоба (Honda Team Asia), по 19 всеки. Ето и комбинираната класация:

recuadro1.middle

Ако погледнем статистиката на броя на катастрофите, то броят им нараства непрекъснато с всяка година. Този сезон счупи рекорда със 1126 падания, като бе подборен този от 2016 г. с 1062 и от 2014 г. с 981 катастрофи.  Това се обяснява с най-конкурентните три класа в историята досега, както и това, че пилотите дават газ до лимита, както никога досега.

recuadro4.middle

Стефан Илиев

Няма коментари до момента.

Напишете първи коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *